2024. május 21. - Konstantin

Félmilliónál is többet adtak értük

A Széchenyi utcai ingatlanban hosszú évtizedek óta működött a Kossuth mozi, a miskolci közgyűlés szeptemberi ülésén a képviselők azonban úgy döntöttek, hogy vásárlással, illetve ingatlancserével az épület, vagyis az Avas szálló tulajdonosához kerüljön a m
2008. november 1. szombat 12:04 - Hírextra
A hotel felújítása után a jelenlegi filmszínházteremben konferencia- és rendezvénytermet alakítanak ki, amely alkalmas lesz exkluzív programok lebonyolítására és a már tradicionális Miskolci Filmfesztivál befogadására is - nyilatkozta Bíró Tibor, a mozit működtető Cine-Mis Kht. igazgatója, aki azt is elmondta: a hagyományos artfilmek kedvelőit a Művészetek Háza várja majd a jövőben.

Félmillió forintnál is többet adtak Scheiber Hugó egyedi grafikájáért az Arte Galéria péntek esti árverésén. Igaz, különösen szép, nagyméretű, expresszív temperát vihetett haza az a kitartó gyűjtő, aki 180 ezer forintról egészen 550 ezer forintig licitált az Ivóban című munkára. Hasonlóan magas áron kelt el a művész nővérét ábrázoló, szén és pasztell technikájú kép, 95 ezer forintról több mint háromszorosára, 300 ezer forintra emelkedett. Megadták a háromszoros árat, a 200 ezer forintot Bálint Endre 1973-as monotípiájáért is.

Bár csak 60 ezer forinton végzett, mégis Megyer Meyer Antal akvarellje érte el a legnagyobb licitemelkedést. A számtalan kitüntetéssel, díjjal jutalmazott mester a 20. század első évtizedeiben az iparrajz iskola, majd a Képzőművészeti Főiskola iparművészeti tanszékének tanára volt. Tervezett az iparművészet minden ágában, számottevő egyházművészeti munkássága. 7 ezer forintról indított Bábuk című tenyérnyi lapját, kilencszeres áron vitték el.

Sokáig versenyeztek Szalay Lajos tusrajzáért, míg a 44 ezer forintról indított tételt 140 ezer forintnál leütötték. A két Tóth Menyhért-tusrajzot, az 1963-ból való Házaspárt és a korábbi, 1949-es Kísérletet 100 ezer forintra értékelte a közönség. Ugyanennyiért szerezte meg valaki Gábor Jenő finom akvarelljét, míg a művész két másik rajzát 55, illetve 34 ezer forintért. Kádár Béla szecessziós tusrajzát, későbbi nőalakjainak grafikai előképét 95 ezer forinton vitték el.

Kassák Lajostól az 1961-es MA - kompozíció színes szitája és egy 1920-as kompozíció 1960-as linómetszete ugyanahhoz a gyűjtőhöz került, 65-65 ezer forintért. Kondor Béla két szignált rézkarcáért 65, illetve 32 ezer forinton koppant a kalapács. Pleidell János akvarellje és ef.Zámbó István egyedi beavatkozású printje egyaránt 55-55, Fényes Adolf színes litográfiája 50 ezer forinton végzett. Az egyik Karinthy lány, Ada (Etelka, Erdei Viktorné) jegyzi azt a három táncoló lányt ábrázoló, gyengéden stilizált akvarellt, amelyért 42 ezer forintot adtak.
Sok tétel kétszerezte, háromszorozta az árát, (Bornemisza Géza, Borsos Miklós, Istókovits Kálmán, Kovács Tamás Vilmos) míg az aukció egyetlen fotótétele, Féner Tamás Gyarmathy Tihamért ábrázoló, szignált fényképe 15 ezer forintra négyszerezte kikiáltási árát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását