2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jövőhéten kezdődik a 2009-es büdzsé vitája

A parlament a jövő héten folytatja le a 2009-es költségvetési törvényjavaslat általános vitáját - jelentette be Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülése után csütörtökön Budapesten.
2008. október 30. csütörtök 11:06 - Hírextra
A jövő héten hétfőtől péntekig ülésezik az Ház, a pénzügyminiszter hétfőn mondja el expozéját a büdzséről, és ekkor hangzik el az Állami Számvevőszék, valamint a költségvetési bizottság álláspontja is - közölte a házelnök, hozzátéve, hogy a költségvetést kedden, szerdán és csütörtökön 30 órás időkeretben vitatják meg a képviselők.

A költségvetési vitát hétfőn közvetlenül a napirend elfogadása után kezdik meg. Ugyanaznap, a határozathozatalok után lesz a takarékos állami gazdálkodásról, azaz a plafontörvényről szóló előterjesztés részletes vitája - közölte a házelnök.

Az Országgyűlés elnöke szerint vita volt a házbizottságban arról, hogy véglegesnek tekintsék-e az átdolgozott költségvetést. A kormány azt mondta, hogy a nagyobb módosításokat írásban fogják közölni a költségvetési bizottsággal, amely vasárnap ülésezik, de valamennyi képviselő kap róluk tájékoztatást - fűzte hozzá.

Szili Katalin elmondta: hétfőn a Sólyom László köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött törvények záróvitáját is lefolytatják, ezek a vízummentességgel összefüggő, a Magyarország és az Egyesült Államok között a bűncselekmények megelőzése és az ellenük való küzdelem terén folytatott együttműködés fokozásáról szóló megállapodás, valamint a kitüntetésekről szóló törvény.

A házelnök közölte: jövő csütörtökön megkezdődik az Oktatási és Kulturális Minisztérium által benyújtott, az előadóművészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvényjavaslat általános vitája, és pénteken lesz a 2009-es költségvetést megalapozó törvények általános vitája.

Szili Katalin elmondta, hogy a következő, november 10-ével kezdődő héten indul az adótörvények tárgyalása. Az abban szereplő javaslatok többségét nem kell 45 nappal korábban kihirdetni, egyes javaslatoknál, ahol érvényben van ez az időkorlát, ott sem feltétlenül szükséges a november 15-i kihirdetés, hiszen február 1-ig normál tárgyalási menetrend mellett is hatályba léphet a jogszabály - tette hozzá.

A házelnök a független képviselőkkel összefüggésben közölte, hogy az MDF-frakcióból kilépett Vas Jánostól azt kérte, tájékoztassa, mely bizottságban kívánja folytatni munkáját. Ugyanezt fogja kérni a Fidesz-frakcióból kilépett Császár Antaltól is - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását