2024. április 24. - György

Debrecen az adósság városa lett

Kósa Lajos Debrecenből az adósság városát csinálta, mivel még 2019-ben is olyan kötelezettségeket fognak fizetni, amelyet mostanában vállalt a fideszes városvezetés - jelentették ki az SZDSZ debreceni önkormányzati képviselői csütörtökön a városban. A Fi
2008. október 30. csütörtök 23:00 - Hírextra
Gadus István, az SZDSZ hajdú-bihari elnöke és Kovács László, az SZDSZ volt debreceni polgármester-jelöltje abból az alkalomból tartott sajtótájékoztatót, hogy Kósa Lajos tíz esztendeje Debrecen polgármestere. Szerintük ebben a tíz évben Kósa "sikeresen felszámolta Debrecenben a demokrácia alapjait, a partvonalon kívülre szorította az ellenzéket (...), s ma Debrecen lakói nem kaphatnak valós képet városuk helyzetéről.

Tíz éve Debrecen kiegyensúlyozott gazdasági helyzetben volt, mostanra azonban városunk adósság állománya eléri a 35 milliárd forintot - mondta Gadus István.

Mindezt tudva, hogy a város éves költségvetési főösszege 55 milliárd, a forgalomképes vagyon pedig nem éri el a 20 milliárd forintot, igencsak komoly adósság állománynak tűnik - tette hozzá.
Az SZDSZ-es politikusok kifogásolták azt is, hogy "hatalmas Fidesz-klientúra épült ki a városban. A fideszes képviselők családtagjai, rokonai kerülnek hivatali, intézményi pozíciókba szemérmetlenül. A városvezetés körül olyan cégháló szövődött, amely a város beruházásainál jelenik meg és ellenőrizhetetlenül élnek meg közpénzekből".

Kovács László kifejtette: az elmúlt 10 évben folyamatos ideológiai harcot folytat a városvezetés azokkal szemben, akik másként gondolkodnak, mint ők, és leplezetlenül a múlt század keresztény nemzeti hagyományait éleszti újra.

"A Wass Albert kultusz, Tisza István dicsőítése, az Őrváros szerep hangsúlyozása kirekeszti a város lakóinak jórészét, és az őket képviselő politikai erőkkel semmilyen párbeszédet nem hajlandóak folytatni" - fűzte hozzá.

Papp László, a Fidesz debreceni önkormányzati frakciójának vezetője reagálásban azt mondta: ellentétben az SZDSZ sajtótájékoztatóján elhangzottakkal 1998-ban - az MSZP-SZDSZ-es városvezetés leköszönése után - a város nem kiegyensúlyozott gazdasági helyzetben, hanem a fizetésképtelenség határán volt. "Kósa Lajos irányításával sikerült Debrecen gazdasági helyzetét stabilizálni és növekvő gazdasági pályára állítani".

Utalt arra, hogy a város vagyona az 1998-as állapotokhoz képest több mint 60 milliárd forinttal nőtt mindösszesen 283,9 milliárd forintra. Az önkormányzati vállalati vagyon értéke ebből meghaladja a 100 milliárdot.

Papp László szerint az önkormányzat adósságállománya 13,6 milliárd forint. Az 59 milliárd forintos költségvetési főösszeghez viszonyítva az adósságráta 23,18 százalék, míg a teljes önkormányzati vagyonhoz viszonyítva 4,8 százalék. 1998-ban az MSZP-SZDSZ városvezetés 18 milliárd forintos költségvetési főösszeg mellett 2,8 milliárd forint adósságállományt hagyott hátra, úgy hogy a város 20 ezret meghaladó lakásállományából közel 15 ezer lakást értékesített.

Hozzátette: az adósságállomány az MSZP-SZDSZ kormány hivatalba lépését követően növekedett.
Tíz év alatt 11 milliárd forinttal nőtt a város adósságállománya, miközben 60 milliárd forinttal emelkedett a vagyona - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását