2024. április 27. - Zita

Árverési sláger lesz az előkerült képrészlet

Év végéig Bécsben, jövőre pedig Szöulban, Mexikóvárosban és Budapesten is látható lesz Egon Schiele osztrák expresszionista festőművész elveszettnek hitt képrészlete, az Anya és Gyermeke I. Először a november elejére meghirdetett bécsi régiségvásáron láth
2008. október 29. szerda 08:21 - Hírextra
Az osztrák expresszionizmus világhírű mestere - Egon Schiele (1890-1918) - tragikusan rövid, ámde termékeny életében számos remekművet alkotott, amelyek részben múzeumok féltett kincsei, a privát tulajdonban lévők pedig az utóbbi években rekordárakon cserélnek gazdát aukciókon.

Ezért jelent valóságos művészettörténeti szenzációt annak az elveszettnek hitt festményrészletnek a felbukkanása, amely önálló képként is megállja a helyét és november 1. és 10. között a Hofburg régiségvásárának sztárja lesz. Utána az év végéig a bécsi Wienerroither & Kohlbacher Galériában látható Schiele más műveinek társaságában, jövőre pedig a bécsi Belvedere, a budapesti Szépművészeti Múzeum valamint a Seoul Art Center és a Museo de Bellas Artes in Mexico City osztrák moderneket bemutató vendégkiállításaira is kikölcsönzik.

Egon Schiele 1911 nyarától 1912 tavaszáig az alsó-ausztriai Neulengbach községben dolgozott. Egyik első támogatója - Heinrich Benesch - hetenként meglátogatta őt Ottó fiával együtt.
Otto Benesch később művészettörténész és a bécsi Albertina igazgatója lett. Élete utolsó éveiben visszaemlékezett azokra a nagy méretű képekre, amelyeket a művész műtermében látott félrerakva, mint eldobásra ítélt alkotásokat. Ezért feltételezte, hogy többek között a Három anya című kompozíció sem maradhatott az utókorra. Évekkel később azonban - önálló képként - viszontlátta a jobboldali alakot, a két másik figurával viszont soha többé nem találkozott.

A most felbukkant, Anya és gyermeke I. elnevezésű képrészlet teljesen egyezik Benesch korabeli, részletes leírásával. A méretei is erre utalnak: az eredeti három figurás kompozíció 180 x 180 cm-es nagyságához képest ez az egyetlen alakra szabott változat 57 x 50 cm-es méretű. Dr. Edwin Lachnit művészettörténész Schiele egykori írásos kommentárjaival vetette össze a most felbukkant művet és minden kétséget kizáróan azonosította annak jobboldali harmadát. Szakértői nyilatkozata szerint:

"A baloldali lény teljesen kiégett volt, elejtette gyermekét, aki a lábainál hevert. A középső meztelen volt és terhes, belülről izzott, akárcsak egy kályha. A jobboldali alakot felöltözve örökítette meg, ölében pólyást tartott, aki anyjához hasonló nagy, sötét szemekkel bámul a nézőre…"

Ez utóbbi töredéket azonosította a hivatalos jótálló egy bécsi család tulajdonából előkerült és a galéria által most eladásra kínált jelenettel (becsértéke 9,5 millió euró, vagyis legalább 2,5 milliárd forint), amelyet a professzor "teljesen önálló alkotásnak és a legmagasabb intenzitásúnak" nyilvánított. Az eddigi elméleti megállapításokat a konkrét tudományos vizsgálatok (például a röntgenfelvételek és az anyagelemzések) is igazolják.

A galériás társtulajdonosok - Alois Maria Wienerroither és Eberhard Kohlbacher - a felbukkant kincset Gustav Klimt és Egon Schiele mesterrajzainak társaságában "tálalják" méltó módon Hofburg-béli saját standjukon, a Kunst- und Antiquitätenmesse idején, majd belvárosi galériájukban, a Strauchgasse 2. alatt, a híres Café Central közelében. Ebből az alkalomból a galéria egy külön kiadványt is megjelentetett színes illusztrációkkal és művészettörténeti tanulmányokkal, amely kizárólag saját forgalmazásukban kapható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását