2024. május 2. - Zsigmond

Még mindig hisznek az "amerikai álomban"

Az amerikaiak háromnegyede még mindig hisz a legendás "amerikai álomban", abban, hogy az Egyesült Államok az önmaguk sikerét kovácsoló emberek és az általános jólét országa - derült ki egy friss felmérésből.
2008. október 27. hétfő 20:44 - Hírextra
A Walter Thompson manhattani marketingcsoport által megkérdezettek 77 százaléka úgy véli, hogy az amerikai álom létezik, és ma is ez teszi az országot dinamikussá.

Minden tíz válaszolóból nyolc szerint Amerikának olyan elnökre van szüksége, aki új életet lehel a fogalomba. Csaknem ugyanekkora hányad, 76 százalék meggyőződéssel vallja, hogy Amerika ma is a lehetőségek hazája. Ugyanennyien érzik viszont úgy, hogy a politikusok visszaélnek az amerikai álom képével.

A Walter Thompson arra is kíváncsi volt, hogy a megkérdezett több mint kétezer felnőtt szerint melyik párt jelöltjei segítenék jobban az amerikaiakat álmaik elérésében. A republikánus McCain-Palin kettős egy hajszállal jobban szerepelt, mint a demokrata Obama-Biden páros: előbbit 51, utóbbit 49 százalék részesítette előnyben. (Ez nem tükrözi a jelöltek választási népszerűségi adatait, amelyek szerint Obama országos szinten biztosan vezet.) Az adat azért is érdekes, mert a megkérdezettek 58 százaléka Obama karrierjét tartja az amerikai álom példájának, míg McCainét kevesebb, 42 százalék.

Pártos megosztottság fedezhető fel abban a tekintetben, hogy kik hisznek az amerikai álomban. A republikánus kötődésű válaszolók 84 százaléka felelt így, a demokraták közül csak 71 százalék. A válaszolók kétharmada úgy látja, hogy az állam a bevándorlók és más országok ügyét segíti saját állampolgárainak terhére.

A Walter Thompson elemzése szerint az amerikai álom koncepciója az utóbbi évtizedekben lényeges átalakuláson ment keresztül. A század harmincas éveiben, a nagy depresszió idején még a kemény munkához, a bátorsághoz és a kitartáshoz kötötték a fogalmat, ma már a fogyasztói magatartáson van a hangsúly. Ma már nem az érdemek állnak az amerikai álom összetevői között az első helyen, hanem a fogyasztás, a hírnév és a rang. A megkérdezettek szerint az amerikai álmot manapság leginkább a lustaság, valamint a céltudatosság és az önfegyelem hiánya, továbbá az elégtelen színvonalú oktatás és a csekély magabiztosság veszélyezteti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását