2024. április 29. - Péter

"Az irodalom tiszteletbeli doktora" Turczi István

Turczi István József Attila-díjas költő, műfordító "Az irodalom tiszteletbeli doktora" címet és diplomát vehette át az UNESCO égisze alatt működő World Academy of Arts and Culture idei acapulcói kongresszusán.
2008. október 27. hétfő 17:22 - Hírextra
Turczi István, aki a Magyar Írószövetség költői szakosztályát vezeti és a magyar PEN Club alelnöke, elmondta az MTI-nek, hogy jövőre Magyarország lesz a házigazdája a világkongresszusnak szeptember 27. és október 3. között.

A művészeti és kulturális világakadémia 1973 óta működik az ENSZ Nevelésügyi, Kulturális és Tudományos Szervezetének (UNESCO) keretei között, és amelyet a különböző kontinenseken élő költők, írók alapítottak.

Évente megrendezik a kongresszust, a helyszínt földrészek szerint választják ki, tavaly Ázsia volt, pontosabban India a házigazda, idén Dél-Amerika, jövőre pedig Európa, vagyis Magyarország lesz.
Már 30-40 országból mintegy 200 író jelezte, hogy eljön Magyarországra. Hétfőn a chileiek jelentkeztek, hogy jönnének, de lesznek írók Patagóniától Csukcs-földön át Jeruzsálemig a világ minden tájáról.

Turczi István azon dolgozik, hogy a különböző magyar írószövetségeket összefogja, s együtt lépjenek föl a kongresszuson. Tervei szerint antológiát fognak kiadni angol nyelven a résztvevő valamennyi író egy-egy munkájával.

A kitüntetett magyar költő azt is elmondta, hogy a világakadémiának 1200 bejegyzett tagja van, ajánlás útján kerülhet be író a szervezetbe. Turczi István 2004 májusában magyar íródelegáció élén Kínában járt, s később a Párizsban élő Maurus Jang kínai író ajánlotta be a szervezetbe rendes tagnak.

Mostani kitüntetése Kaliforniában bejegyzett hivatalos cím, amelyet az UNESCO-ban számon tartanak. A mexikói Acapulcóban rajta kívül ilyen elismerést kapott egy kolumbiai, egy japán, egy ausztrál és egy észak-amerikai költő.

Turczi István úgy mutatkozott be a világkongresszuson, hogy levetített Magyarországról egy 20 perces, szöveg nélküli turisztikai filmet, nagyszerű zenei aláfestéssel, s már ezzel nagy sikert aratott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását