2024. május 9. - Gergely

Újra előkerült Natascha Kampusch ügye

Az osztrák hatóságok újra nyomoznak az elrabolt és nyolc évig fogva tartott leány, Natascha Kampusch ügyében annak megállapítására, hogy elrablójának volt-e cinkostársa - jelentették be pénteken hivatalosan.
2008. október 24. péntek 18:45 - Hírextra
Az akkor még csak tízéves Natascha 1998-ban tűnt el. Elrablója, Wolfgang Priklopil nyolc és fél éven át tartotta bezárva egy ablaktalan, föld alatti helyiségben Bécs közelében. A lánynak 2006. augusztus 23-án sikerült megszöknie, kihasználva azt a pillanatot, amikor a férfi figyelmét elvonta egy mobilhívás. Elrablója még aznap öngyilkosságot követett el.

Günther Platter belügyminiszter márciusban felkért egy független nyomozókból álló különbizottságot arra, hogy vizsgálja meg: a rendőrség követett-e el hibákat az ügyben való nyomozás során. Maga Kampusch és ügyvédje mélységes megütközésének és dühének adott hangot akkor amiatt, hogy felmerült a hatóságok felelőtlenségének lehetősége. Nem tudni, hogy azóta követeltek-e kártérítést az államtól.

A bizottság júniusban elkészült jelentésében megállapította, hogy a rendőrség nem járt el kellő gondossággal, több olyan szálat is elvarratlanul hagyott, amelyet követve talán hamarabb a kislány elrablójának a nyomára juthatott volna. Az ügy súlyosságára és jellegére való tekintettel indokolt lett volna, ha nyomozó szervek behatóbban megvizsgálják azt az eshetőséget, hogy Priklopilnak volt-e esetleg bűntársa. A bizottság szerint az előbbire mutattak bizonyos - meglehet, megdönthetetlennek nem tekinthető - jelzések, például az, hogy egy diáklány az emberrablás napján látta, amint két férfi betuszkol egy bebugyolált embert egy teherautóba.

Az igazságügy-minisztérium szóvivője pénteken közölte: azért nyomoznak ismét az ügyben, mert felmerült a gyanú, hogy a Priklopilnak volt tettestársa, és ha volt, akkor az illető valószínűleg szabadlábon van, és veszélyt jelent újabb potenciális áldozatokra.

Kampusch a pénteki bejelentésre reagálva azt mondta: nem tudja, hogy Priklopilnak volt-e tettestársa, de ha volt, szerinte is bíróság elé kell állítani, nem szabad elkerülnie a felelősségre vonást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását