2024. május 14. - Bonifác

Ezer mérföldes végsebességű autó

Készül a világ első olyan szárazföldi járműve, amely túllépi majd az óránkénti ezer mérföldes, vagyis 1600 kilométeres sebességet.
2008. október 23. csütörtök 16:51 - Hírextra
A The Guardian című vezető brit napilap csütörtöki híradása szerint a Bloodhound (Véreb) nevű "autó" nem sokban fog hasonlítani az országutakon megszokott járművekre. A nyugat-angliai Bristol egyik repülőgéphangárjában, brit mérnökök tervei alapján épülő szörnyet egy Eurofighter Typhoon vadászgép hajtóműve és egy szilárd üzemanyagú rakéta együttes tolóereje gyorsítja 1050 mérföldes - csaknem 1700 kilométeres - óránkénti sebességre.

Ezzel a jármű maga mögött hagyná egy nagy tűzerejű Magnum revolver lövedékét is.
A vezetőülésben Andy Green vadászpilóta ül majd, aki először a Eurofighter hajtóművével 350 mérföldes - 560 kilométeres - sebességre gyorsítja az ezüst- és narancsszínre festett hiperautót. Ezután kapcsol be a rakéta, amely a tervezett végsebességig lendíti tovább a kocsit.

Az összesen 20 tonna tolóerővel számítások szerint 20 másodperc alatt érhető el az ezermérföldes álomhatár. Green, a jelenleg érvényes, 763 mérföldes - 1220 kilométeres - szárazföldi sebességrekord birtokosa is elismeri, hogy ennek elviselése "elég kényelmetlen lesz".

A rekordkísérlet helyszíne még bizonytalan. Green az 1997-ben felállított rekordot az amerikai Nevada állam sivatagjában érte el, ám ott a talajviszonyok azóta erősen romlottak. A csapat egyelőre más amerikai, illetve dél-afrikai és ausztráliai helyszíneket vizsgál.

A 12 millió font költséggel épülő, brit egyetemek és fizikai kutatóintézetek által szponzorált jármű a tervek szerint jövőre lesz kész, és három éven belül várható a rekordfutam.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását