2024. május 10. - Ármin, Pálma

A Fidesz is megtartotta ünnepségét

Az 1956-os forradalmárok üzenete, hogy nagy gonddal és tiszta lélekkel kell őrködnünk nemzeti létünk méltósága felett - mondta Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere a budai fideszes önkormányzatok Dísz téren tartott közös fővárosi ünnepségén csütö
2008. október 23. csütörtök 17:22 - Hírextra
Nagy Gábor Tamás a Dísz téren és a környező utcákon összegyűlt nemzeti zászlókat lengető emberek előtt Tamási Áront idézve arról beszélt: a világnak nagyobb gonddal kell őrködnie az emberi lét méltósága felett. Az 1956-os forradalmárok pedig azt üzenik nekünk, hogy nagy gonddal és tiszta lélekkel kell őrködni nemzeti létünk méltósága felett. A fideszes politikus szerint a kommunista hatalom is ezt a felelősséget vonta kétségbe, amikor 1956-ban azt hazudta, hogy fasiszta csőcselék volt az utcán. Az emberekkel azonban nem lehetett elhitetni, hogy ellenforradalom volt a diákok tüntetése és a pesti srácok küzdelme - mutatott rá.

Az ünnepi megemlékezésén több ezer - a rendezők közlése szerint 8-10 ezer - ember gyűlt össze. A Dísz téren felállított színpad előtt már fél háromkor gyülekezni kezdtek az érdeklődők, a negyed négy körüli kezdésre a tömeg megtöltötte a teret, a Tárnok utcának a sajtóemelvényről látható szakaszát, illetve többen álltak a Palota úton elhelyezett kivetítő előtt is, pedig a Várba vezető utcák le voltak zárva, így a résztvevőknek gyalog kellett feljutniuk.

A színpadon megjelent az eseményt szervező öt budai fideszes polgármester Láng Zsolt, Pokorni Zoltán, Bús Balázs, Szabolcs Attila, illetve a rendezvénynek otthont adó I. kerületet vezető Nagy Gábor Tamás. Az I. kerületi vezető, illetve a többi fellépő beszédét egy, az emelvény mellett álló jeltolmács közvetítette a siketek és a nagyothallók számára.

A rendezvényen nagy tapssal fogadták Mansfeld Lászlót, a 18 éves korában kivégzett Mansfeld Péter testvérét, aki arról beszélt, hogy bátyja idén lenne 67 éves. Mint mondta: testvérének biztosan lenne családja, gyermekei, unokái és minden év október 23-án elsétálna a Széna térre, továbbá a 301-es parcellához és biztosan a mostani ünnepségen is itt lenne. Mansfeld László szerint bátyja ugyanakkor a hazaárulóknak soha nem bocsátana meg, sőt szóba sem állna velük. Sok emberrel nem állna szóba - jegyezte meg.

Az ünnepségen felszólalt az Európa Tanács egyik svéd és egy bolgár képviselője, akiket azzal konferáltak be, hogy ők készítették elő az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének határozatát, amelyben a kommunista rezsimek által elkövetett bűnök elítéléséről döntöttek. Göran Lindblad svéd képviselő arról beszélt, hogy a kommunizmus bűneit soha nem szabad elfelejteni és szolidaritást kell mutatni azokkal az államokkal, így Vietnammal, Kubával és Kínával, ahol jelenleg is kommunista rezsim uralkodik és ugyanazokat a módszereket alkalmazzák, mint annak idején a Szovjetunióban.

Latchezar Toshev bolgár politikus azt idézte fel, hogy Bulgáriában a kommunista rezsim hatalomra kerülése után 30 ezer embert öltek meg és 90 koncentrációs tábort hoztak létre, majd az 1956-os magyar forradalom után sokakat újra letartóztattak, mert meg akarták előzni, hogy a szabadság szelleme, amely Budapestről indult el, továbbterjedjen.

A rendezvényre sokan jöttek nemzetiszínű zászlókkal, de aki nem hozott magával, az vásárolhatott a Szentháromság téren ideiglenesen felállított standokról is, ahol békésen megfértek egymás mellett a perec-, a rétes és a zászlóárusok. Utóbbiaknál árpádsávos lobogót és ugyanilyen nyakba akasztható szalagot is be lehetett szerezni. Néhányan transzparenssel jelezték, hogy honnan érkeztek, így látható volt Szeged, Ferencváros, Komló feliratú tábla is.

Negyed öt előtt az Első Emelet nevű együttesből ismert Patkó Béla, művésznevén Kiki énekelt, majd ezt követően a tömeg ovációja közepette Orbán Viktor kezdte meg ünnepi beszédét.
A Fidesz elnökének beszédét követően az emberek hazaindultak.

A Dísz téren több aktivistánál alá lehetett írni a Budakalászi Polgári Körök Szövetségének kezdeményezését a parlament feloszlatására - ezt a lehetőséget a rendezvényen is megemlítették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását