2024. május 2. - Zsigmond

Ma leköszönhet a miniszterelnök

A cseh parlament alsóháza szerdán szavaz a jobbközép kormány elleni bizalmatlansági indítványról. Mirek Topolanek kormányfő bársonyszéke komoly veszélybe kerülhet.
2008. október 22. szerda 11:20 - Hírextra
Nem ez az első eset, hogy a baloldali ellenzék megpróbálja megbuktatni a kormányt, ám az eddigi kísérletek sikertelennek bizonyultak. Most viszont valóban komoly veszélybe került a jobbközép koalíció: a hétvégi regionális választásokon a Mirek Topolanek vezette polgári demokraták csúfos vereséget szenvedtek, akárcsak a szenátusi választások első fordulójára.

Ráadásul Topolaneknek meg kell küzdenie a pártján belüli ellenzékkel is, amely főleg a mostani gyenge választási szereplés után egyre erőteljesebben hallatja a hangját, és azonnali változásokat követel a vezetésben is.

A szociáldemokrata Jiří Paroubek vezette ellenzéknek a 200 tagú törvényhozásban öt szavazat hiányzik ahhoz, hogy indítványa sikeres legyen. Ez is összegyűlhet, amennyiben a szociáldemokratáktól korábban átállt képviselők meggondolnák magukat, és azt a pártot támogatnák, amely bejuttatta őket a parlamentbe. Paroubek ennek érdekében felkérte Milos Zeman egykori pártelnököt, akivel egyébként nincs jóban, hogy hasson a volt szociáldemokrata honatyákra.

Megfigyelők szerint Topolanek abban bízik, hogy Csehország soron következő uniós elnöksége megmentheti a pozícióját. A miniszterelnök többször is kijelentette: nem vetne jó fényt az országra, ha január elsejétől átmeneti vagy szakértői kormánnyal kellene elnökölnie az EU-ban. (Az esetleges előrehozott választások ebben az esetben éppen ennek idejére esnének.)

A jobboldal hétvégi választási veresége megkérdőjelezte a kormány gazdasági és szociális reformjának jövőjét is. Elemzők szerint a lakosság világosan azt üzente a kormánynak, hogy nem kér a megszorító intézkedésekből.

A csehek azt sem méltányolják, hogy a pénzügyi válság eddig nem okozott különösebb gondokat, a prágai börzén a fő, BX mutató kedden 3 százalékkal erősödött, és a prognózisok is kedvezőek.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását