2024. március 29. - Auguszta

Hajléktalanok luxusvacsorája-videóinstalláció

Két éve, karácsony előtt egy budapesti hotel luxusvacsorán látott vendégül hajléktalanokat - ezt, a megannyi kérdést felvető jótékonysági akciót ismételte meg és rögzítette videóra Schneemeier Andrea, akinek többcsatornás videoinstallációja szerdától a Mű
2008. október 22. szerda 19:10 - Hírextra
A szegénység, a segítségnyújtás és a pr-kommunikáció bonyolult kapcsolataira kérdez rá Schneemeier Andrea videoinstallációja, amelyet a vacsoráról az interneten megjelent hírügynökségi tudósítás ihletett.

"Konyakba áztatott aszalt szilvás vaddisznó terrin konyakos szilvazselével, vörösboros tanyasi csirkebecsinált, desszertnek karácsonyi csokoládés fatörzs, vörösbor, kávé, üdítő - ezt a vacsorát szolgálták fel hétfőn este 25 hajléktalannak az ötcsillagos... szállodában" - idézi az eseményről megjelent híradást a kiállításról szóló ismertető.

Schneemeier Andrea felkutatta a 2006-os eseményen részt vett hajléktalanokat, majd felkereste velük a budapesti hotelt, ahol hivatalos meghívó nélkül, egyszerű asztalfoglalással megvacsoráztak - a művész ezt az akciót rögzítette videóra.

A hajléktalanok számára (újra)rendezett luxusvacsora képeit kétszer 9 percben, egy aprócska terem két falára vetítve mutatja be a művész. A képek mellett Schneemeier Andrea a fejenként 14 ezer forintos vacsorán elhangzott beszélgetéseket, véleménynyilvánításokat is rögzítette, a felvett hanganyag szintén részét képezi az alkotásnak.

Mint azt a művész az MTI-nek elmondta, a performansz a szálloda által hajléktalanok számára karácsonykor rendszeresen adott luxusvacsora témáját ítélkezés, konkrét vélemény megfogalmazása nélkül járja körül.

A projekt a különböző, "láthatatlan" nézőpontok felkutatására és bemutatására is törekszik, miközben célja "a meglévő társadalmi különbségek, illetve a szálloda kicsit kétértelműnek tűnő gesztusának elemzése" is.

Schneemeier Andrea utalt rá: bár a vacsora zökkenőmenetesen, jó hangulatban zajlott, a szálloda vezetősége utólag nehezményezte, hogy nem egyeztetett velük előre, s ebből több konfliktus is adódott.

A művészet és a társadalom kapcsolódási pontjait bemutató videoinstalláció - amely a háttértörténet ismeretével válik kerek egésszé - november 16-ig látható a Műcsarnok Menü Pont galériájában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását