2024. április 28. - Valéria

Jutalom az erdélyi szűrőprogramban résztvevő szakembereknek

A romániai Hargita megye Kászonaltíz nevű településén szervezett egészségügyi szűrőprogramban résztvevő orvosok, szakápolók munkáját köszönte meg tárgyjutalommal kedden Szolnokon Fejér Andor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke.
2008. október 21. kedd 16:58 - Hírextra
A fideszes megyei vezető hangsúlyozta, a szűrőprogram megvalósítását Szolnok megye erdélyi testvérmegyéjének kistelepülésén a közgyűlés kezdeményezte, de ez kivitelezhetetlen lett volna a feladatot önként vállaló orvosok, ápolók nélkül.

A szűrővizsgálat orvos-szakmai céljaként azt határozták meg volt, hogy a helyi családorvossal egyeztetett szakorvosi (szemészet, kardiológus-belgyógyászat, diabetológus-belgyógyászat, gyermekgyógyászat, urológia, bőrgyógyászat, radiológia) szűrések révén még pontosabb képet alakuljon ki az ottani lakosság egészségi állapotáról.

A program másik fontos eleme az volt, hogy a Szolnoki Hetényi kórház szervezésében gyógyszeradományt adtak át a helyi orvosoknak. Az adományokat 3 nagy gyógyszeripari cég ajánlotta fel közel 500 ezer forint értékben, amely gyermekvitaminokat, vérnyomás és koleszterinszint csökkentő szereket tartalmazott.

Rédl Jenő, a megyei orvosi kamara elmondta: a szűrőmunkát napi 9-10 órában végezték az orvosok és egészségügyi dolgozók. A szakdolgozói előkészítés és az informatikai háttér nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az öt nap alatt 556 helyi lakost tudtak megvizsgálni. A munka eredményeként a szűrés számtalan nem ismert, vagy esetleg titkolt betegséget tárt fel. A helyi családorvos a szűrés eredményeit felhasználva tudja kezelni betegeit, vagy további vizsgálatokra, ellátásra a csíkszeredai kórházba utalni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását