2024. május 2. - Zsigmond

A vajdasági parlament elnökének látogatása a Fidesznél

Egeresi Sándor, a Vajdasági Autonóm Tartomány képviselőházának új elnöke bemutatkozó látogatást tett a Fidesz frakciónál szerdán Budapesten.A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökségi tagját júliusban választották a vajdasági parlament elnökévé.
2008. október 21. kedd 16:53 - Hírextra
Egeresi Sándor hangsúlyozta: kétnapos budapesti látogatásának fő célja a magyar és a vajdasági parlament kapcsolatainak erősítése. Elmondta: tájékoztatta a Fidesz-frakció illetékeseit az új vajdasági statútum tartalmáról, kiemelve, hogy a dokumentumba beépítették az ott élő magyarok érdekeit.

Kérdésre válaszolva úgy vélekedett, a statútumot a szerb parlament is jóváhagyja majd. Hozzátette: szó volt a kettős állampolgárságról is. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: elvárják a magyar belpolitikai erőktől, hogy találják meg a közös hangot annak érdekében, hogy a vajdasági magyarok megkaphassák a magyar állampolgárságot.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője újságíróknak azt mondta: nagyra értékeli a gesztust, hogy Egeresi Sándor a pártoknál is bemutatkozó látogatást tesz.

Véleménye szerint a statútum fontos lépés a megértésen alapuló erős Közép-Európa létrejötte felé, amelyben minden nemzetiség megtalálja a maga útját.

A fideszes politikus kiállt amellett, hogy Szerbia mielőbb csatlakozhasson az Európai Unióhoz.
Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke újságíróknak a statútummal kapcsolatban azt hangsúlyozta: végre ismét van egy törvény Európában, amely tartalmazza a kisebbségek autonómiáját.

Úgy látja: most rendkívül kedvező a pillanat arra, hogy a nemzetpolitika kikerüljön a pártpolitikai csatározásokból, és megegyezzenek a kettős állampolgárság ügyében. Olyan értesüléseink vannak, hogy a házelnök asszony részéről "rendkívüli nyitottság" van ebben az ügyben - tette hozzá Németh Zsolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását