2024. április 24. - György

Vissza lehet térni a hirtelen szívhalálból

Az Egyesült Államok szenátusa megszavazta, hogy ez év októberét - az USA történetében először - egy drámai kórkép, a hirtelen szívhalál elleni küzdelemnek szenteljék. Magyarországon pedig mozgalom szerveződik az újraélesztéssel kapcsolatos tevékenység meg
2008. október 16. csütörtök 08:32 - Hírextra
Októberben az USA minden intézménye tudatosítani, tanítani igyekszik az ország halálozási statisztikájának első helyén álló katasztrófa jelentőségét, tüneteit, annak bekövetkeztekor az újraélesztés elsősegély szintű, de késlekedés nélküli alkalmazását, mert a hirtelen szívhalál bármikor, bárhol és bárkit elérhet.

Az Amerikai Egyesült Államokban a statisztikai adatok szerint minden évben 300 ezer ember fejezi be életét hirtelen szívhalál következtében: ez több, mint az emlőrák, a tüdőrák és az AIDS okozta halálozás együttvéve. Most a szenátusi döntés azt is megkönnyítette, hogy a Hirtelen Szívhalál Társaság csúcsidőben ismételheti azt a televíziós ismertetőt, amit a legnézettebb csatornán a jelenleg legnépszerűbb bemondó, Tom Brokaw vezet be.

Az NBC televízió már korábban is sokat tett azért, hogy a hirtelen szívhalál fogalmát bejuttassa az amerikai tévénézők tudatába. Ehhez az is hozzájárult, hogy az tévétársaság másik neves műsorvezetője, Tim Russert a stúdióban így vesztette életét, miután a gyorsan kihívott rohammentő orvosai sem tudták újraéleszteni.

A Hirtelen Szívhalál Társaság kizárólag azért szerveződött, hogy az amerikai közvélemény fontos, állandó témaként foglalkozzon ezzel a súlyos gonddal, ismerje a kockázati tényezőket és megtanulja az újraélesztés technikáját, amit alapfokon mindenkinek tudnia kell. Ráadásul az újraélesztés művelete igen sokat változott az utolsó években. A korábbi szív-tüdő újraélesztés helyett a legújabb vizsgálatok tanúsága szerint eredményesebb, ha szív-agy újraélesztést végeznek.

A kettő között az a lényeges különbség, hogy az eddigi gyakorlat: elsősegélyként az orron vagy szájon keresztül tüdőbe fújt levegő az egészségügyiek által folytatott újraélesztésig, amikor már szakképzett módon folyik a szívmasszázs és a lélegeztetés, nem csak fölösleges, de inkább hátrányt jelent. Az első percekben, különösen ha valaki egyedül kezdi az újraélesztést, csak a mellkas percenként százszor történő, ritmusos összenyomása az életmentő beavatkozás a rohammentő megérkezéséig, mert az agyat kell vérrel átáramoltatni.

Ez természetesen csak a hirtelen szívhalálra igaz, amikor a szívműködés leállása következtében a megszűnt vérkeringést kell pótolni, amennyire a mellkas nyomogatásával, a szívmasszázzsal ez lehetséges. Vízbefulladás, vagy gázmérgezés esetén a lélegeztetés is elengedhetetlen! Más a helyzet akkor is, ha többen igyekeznek az áldozatot újraéleszteni és van közöttük olyan, akinek van a tüdőbefújásos lélegeztetésben gyakorlata.

Az amerikai nagyközönséget az is megdöbbentette, hogy a közelmúltban nyilvánosságra hozott adatok szerint három kanadai régió és hét város az USA területén óriási mértékben különbözik egymástól abban, hogy az ott bekövetkező hirtelen szívhalálnak mi a kimenetele. Így például száz amerikaiból, akit Alabama Cityben ér a tragédia, csak egy kerül haza otthonába élve, míg a Seattle utcáján gyakorlatilag holtan összeesőkből nyolc sikeresen újraélesztve kerülhet vissza a családjához.

A hirtelen halál tehát visszafordítható, ha az egész társadalom figyel erre és segít, ha arra szükség van. Az egyes városok közötti sokszoros különbség pedig elsősorban abból ered, hogy a hirtelen halál miatt összeesők közelében lévők mennyire segítőkészek és milyen mértékben tudják, mit kell ilyenkor késedelem nélkül tenni. Minden perc, ami újraélesztési kísérlet nélkül telik el, tíz százalékkal rontja az újraélesztés sikerének esélyét.

Magyarországon nemrég a Lege Artis Medicinae - LAM - orvosi folyóirat főszerkesztője, Dr. Kapócs Gábor intézett felhívást a társadalomhoz "Szövetség az újraélesztés újraélesztésére" címmel. Ennek célja az, hogy a hirtelen szívhalál megelőzéséről és az újraélesztés korszerű és eredményes technikáinak oktatásáról minél szélesebb körű orvosi és társadalmi párbeszédet nyissunk.

Kolonics György, olimpiai bajnok kenuversenyző váratlan szívhalála fölrázta a magyar közvéleményt és ez az esemény rádöbbentette az embereket, milyen nagy szükség van a társadalmi szemléletformálásra, annak megértésére, hogy a késlekedés nélküli segítségnyújtás életet menthet.

A folyóirat és az eLitMed.hu egészségügyi portál e felhívással szövetséget ajánl az újraélesztéssel kapcsolatos tevékenység megújítására és megerősítésére. A szervezők csatlakozásra hívnak fel minden tenni tudó és tenni kész szakembert és laikust, szervezetet, céget és alapítványt,amely az újraélesztés újraélesztésével egyetért és kész közreműködni ennek a célnak az elérésében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását