2024. május 5. - Györgyi

További hanyatlás a nemzetközi tőzsdéken

A nyugat-európai részvénypiacokon az árak rendkívül bizonytalan, kis forgalomban, vevők hiányában süllyedtek csütörtökön is. Jelentősen csökkentek a vezető New York-i tőzsdemutatók is a kereskedés leállítása előtt négy órával.
2008. október 16. csütörtök 20:55 - Hírextra
A pénzügyi piacok kiolvasztására irányuló állami intézkedéseket, az állami bankrészvény-vásárlási programokat, a bankközi hitelezésre bejelentett garanciákat, a korlátlan, rögzített kamatú központi refinanszírozási árveréseket a piac jó tűzoltómunkának tartja - ezt jelzi, hogy a londoni és az euróövezeti bankközi kamatok (LIBOR, Euribor) csütörtökön is ütemesen csökkentek minden határidőre a korábbi rekordokról. Ám mindinkább előtérbe kerül az a megfontolás, hogy a reálgazdasági kilátások mindenképpen romlani fognak ezentúl is.

A bankrészvények 4-7 százalék között, az olajtársaságok 7-9 százalék között olcsóbbodtak, miközben a kőolaj szabadpiaci ára 70 dollár alá esett.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 5,5 százalékos veszteséggel kezdett, a napot előzetes adat szerint szintén 5,5 százalékos veszteséggel 853,81 ponton végezte, 43,33 százalékkal alacsonyabban az év végi értékénél.

Jelentősen csökkentek a vezető New York-i tőzsdemutatók is csütörtökön, a kereskedés leállítása előtt négy órával.

Egy regionális amerikai feldolgozóipari mutató hanyatlása, és a gyenge negyedéves vállalati adatok felerősítették a recessziós félelmeket, aminek a következtében az amerikai befektetők eladásba kezdtek, követve az európai trendet.

Közép-európai idő szerint 18 órakor a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 12,37 pont csökkenéssel 1615,96 ponton volt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8441,87 ponton állt 136,04 pont gyengüléssel.

A kereskedés eddigi szakaszában a legnagyobb vesztesek a pénzügyi papírok, valamint a kőolaj árának öt dollárt meghaladó az esése miatt az olajipar részvények voltak; általában zuhant valamennyi bányaipari részvény.

Nem kell az olaj sem


Csütörtök reggel az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta 1,30 dollárral olcsóbb volt a szerdai zárónál, az értéktőzsdék zárása után hordónként 65,71 dollárnál tartott Londonban, 5,09 dollárral olcsóbban a szerdai zárónál, 13 havi mélyponton.

A hét elején a legújabb kormányzati bankmentő intézkedések az Egyesült Államokban és Európában némi bizalmat öntöttek a befektetőkbe, és az értékpapírpiacokhoz hasonlóan fölfelé irányuló kiigazítás kezdődött az olajpiacon is, ez azonban hamar kifulladt a változatlanul pesszimista világgazdasági megfontolások miatt, és várva a bankmentő tervek apróbetűs részleteire.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását