2024. április 28. - Valéria

Magyar filmhét Párizsban

A cannes-i filmfesztiválon a kritikusok díját elnyert Deltával, Mundruczó Kornél alkotásának bemutatójával vette kezdetét a Cinémagyar elnevezésű filmhét Párizsban.
2008. október 16. csütörtök 13:28 - Hírextra
A Párizsi Magyar Intézet és a Clavis Films támogatásával a Cinémagyar nevű egyesület harmadik alkalommal rendez október 15. és 21. között kortárs magyar filmhetet a párizsi L,Entrepot nevű kulturális központban, ahol a közelmúltban készült nyolc magyar játékfilmből és nyolc rövidfilmből összeállított programmal várják a közönséget.

A francia főváros Montparnasse negyedében található, a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Művész Mozi keveredésére emlékeztető, három moziteremmel és étteremmel is rendelkező kulturális központban a fesztivál első estéjén telt ház előtt vetítették a Deltát, amelyet jövő januárban mutatnak be a francia mozikban. A bemutató után a forgatókönyv társszerzője, a Párizsban élő Bíró Yvette válaszolt a nézők kérdéseire.

Vasárnap este a 2009-es Oscar-díj jelöltségért folyó válogatáson a Magyarországot képviselő, a 2007-es Magyar Filmszemle fődíját elnyert Iszka utazását láthatja a fesztiválközönség, utána pedig a film rendezőjével, Bollók Csabával találkozhatnak a nézők.

A programban szerepel még Fliegauf Benedek Tejút, Hajdú Szabolcs Off Hollywood, Kocsis Ágnes Friss levegő, Novák Erik Zuhanórepülés, Ternovszky Béla Macskafogó és Till Attila Pánik című alkotása. A játékfilmek előtt egy-egy rövidfilmet is megtekinthetnek a nézők.

A Franciaországban élő magyar fiatalok magánkezdeményezésként létrejött fesztiválra a szervezők készítették el az új generációhoz tartozó magyar filmek többségének francia feliratát, remélve, hogy a kortárs alkotások így könnyebben találnak párizsi forgalmazókat.

A filmhét keretében a L,Entrepot központban ad koncertet péntek este a Párizsban élő Várkonyi Zsuzsanna. A budapesti Arvisura Színház egykori tagja a színjátszás mellett pár évvel ezelőtt kezdett a szívéhez közel álló magyar és jiddis dalokat énekelni, majd Párizsban felkérést kapott egy cigánylemezre, amelyhez erdélyi gyűjtésekből állította össze a válogatást. Azóta zenekarával sajátosan hangszerelt változatban adja elő a közép-európai népzenét és saját szerzeményeit párizsi művészkávéházakban.A magyar filmhét alatt Sovák Viktória fotós a Tejút forgatásán készült legjobb felvételeit állítja ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását