2024. április 20. - Tivadar

Vészhelyzet az őrület folyosóin

Tiszta bolondokháza. Mármint a magyar pszichiátriai helyzet. Mondja is a WHO, hogy nem ártana kicsit félnünk, mert a magyar ellátó rendszer bármikor bedőlhet. Egyre több a mentálisan beteg ember Magyarországon, miközben egyre kevesebb pénz és energia jut
2008. október 14. kedd 09:59 - Gedei Szilárd
A helyzet nem túl rózsás, de legalább alakul egy hangzatos nevű program: Lelki Egészség Országos Program. Röviden LEGOP. A Pszichiátriai Szakmai Kollégium és a Magyar Pszichiátriai Társaság dolgozta ki szoros együttműködésben az Egészségügyi Minisztériummal, és nem titkoltan több kormányzaton átívelő szakmai stratégiának szánják. "A LEGOP egyik feladata az, hogy szisztematikusan áttekintse a lelki egészséget Magyarországon fenyegető kockázati tényezőket, és megoldási utakat fogalmazzon meg azokra" – írják rögtön a programot taglaló kiadvány bevezetőjében. Kíváncsian lapoztunk tovább, vajon melyek is lehetnek a lelki egészségünket befolyásoló legfőbb tényezők. Amire azonban akadtunk, az alátámasztja: az első számú kockázat maga az egészségügy.

Kevés ágy, sok beteg. Káosz?

Részlet a Lelki Egészség Országos Programból
A pszichiátriai ellátás problémái lényegében megegyeznek az egészségügyi ellátórendszer általános gondjaival. Elavult az infrastruktúra és a műszerállomány, az intézményekben belső strukturális aránytalanságok állnak fenn. Ezek következménye, hogy számos esetben nem áll rendelkezésre a megfelelő korszerű szolgáltatás, ami a hozzáférési esélyek tekintetében is egyenlőtlenséghez vezet. A kórházi ágyakon nyújtott ellátásban még mindig vannak szociális okból elhelyezett betegek, akik jobb ellátási struktúra esetén ambulánsan is elláthatóak lennének. Ugyanakkor jelentős betegcsoportok nem jutnak megfelelő kórházi ellátáshoz. Különösen a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, a gerontopszichiátriai, a forenzikus pszichiátriai és a különféle szubspecialitásoknak tekinthető járóbeteg-ellátók és kórházi osztályok/részlegek hiányoznak az ellátásból. (LEGOP)
Először is megállapították, hogy kevés a pszichiátria ágyak száma az országban. Ugyan számolták így is, meg úgy is, de végül csak az jött ki, hogy bizony nem kielégítő. Ráadásul nem történt meg a területi egyenlőtlenségek csökkentése sem, és ha nem lenne elég: a pszichiátriai ágyak számának csökkentése mellett a szociális ellátóhelyek száma sem nőtt megfelelően. Megfelelően? Nőtt egyáltalán? Mert az biztos, hogy a betegek száma nem csökkent, sőt. Márpedig, ha egyre több beteget akarnak egyre kevesebb ágyba fektetni, az előbb-utóbb káoszt szül.

Egyes vélemények szerint azonban már akkor biztos volt a pszichiátria összevisszaság, amikor tavaly decemberben bezárták a Lipótot, azaz az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI). Azt az intézményt ugyanis lényegében földarabolták, és szétszórták szerte az országban. Érdemi működésének ezáltal ugyanis befellegzett. De nem ez volt az első szög a magyar pszichiátria koporsójában.

Összeroppanás fenyeget

A LEGOP-pal szinte párhuzamosan adta ki az egészségügyi világszervezet, azaz a WHO a saját tanulmányát is, melyben szintén elég szomorú képet fest a magyar pszichiátriai helyzetről. Sőt egyenesen riasztónak nevezete a helyzetünket. Dr. Matt Muijen, a WHO európai regionális tanácsadója többek között megemlítette, hogy szerintük Magyarországon közel sincs meg az a rehabilitációs ellátórendszer, ahová a súlyos betegek hosszú távon el lehetne helyezni, és kritizálta a magyar orvosokat is. Szerintük ugyanis egyértelműen hiányzik a magyar háziorvosok kompetenciája a lelki betegségek felismerésében. A nagybetűs Szervezet is megállapította, hogy kritikusan sovány a kórházi ágy felhozatal, és még kritikusabb az ápolói létszám alacsony volta. Ráadásul arra is felhívta a figyelmet a WHO felmérése, hogy nálunk indokolatlan mértékben nőnek a pszichiátriai gyógyszerek forgalmai. Azaz mindent gyógyszerrel akarunk megoldani, pedig lehet, hogy jobban járnánk, ha mondjuk a stigmák visszaszorítását próbálnánk elérni. Mintha az olyan könnyű lenne.

Részlet a Lelki Egészség Országos Programból
Az egészségügyi ellátásban 10.000 lakosra jutó pszichiátriai ágyak száma az utóbbi időben 3,89-ről 3,02-re csökkent – EU összehasonlításban megállapítható tehát, hogy a pszichiátriai aktív ágyak száma ma már abszolút számban is kevésnek minősíthető. A Health for All Database szerint az EU-ban csak Olaszországban és Cipruson alacsonyabb, mint Magyarországon.
További nehézséget okoz, hogy az egészségügyi területén tapasztalható, az elmúlt években bekövetkezett ágyszám-csökkentést nem követte megfelelően a szociális ellátó helyek számának növekedése, így az ellátórendszerben korábban is meglévő jelentős űr még tovább növekedett. Az ágyak számának csökkenése a különböző pszichiátriai járóbeteg-ellátási formák iránti igény növekedését eredményezték. Ezek fejlesztése azonban az ágyszám csökkentésével párhuzamosan nem történt meg. (LEGOP)
Ráadásul itt egy drasztikus mondat is a LEGOP-ból: "Komoly fejlesztések nélkül az ellátás összeroppanása fenyeget". És tényleg. Professzor Bitter István, a tanulmány kidolgozását összefogó Pszichiátriai Szakmai Kollégium elnöke a Hírextrának elmondta: "Magyarországon a pszichiátriák strukturáltsága rendkívül kedvezőtlen". Szerinte csak az egyik komoly probléma a sok közül, hogy a családorvosok nem vesznek részt a súlyos és tartós pszichiátriai betegek ellátásában. Az európai átlaghoz képest ugyanis nevetségesen kevés ápoló dolgozik, ami egyértelműen ellátási hiányosságokra utal.

A betegeket is megkérdezték

De legalább tető van a betegek feje fölött, bár az intézmények bezárása után ezt egyre nehezebb fenntartani. – Ezek az intézmények nem kerültek adekvát helyre, súlyos strukturális anomália alakult ki – tudtuk meg Bitter professzortól. – Ennek egy része átszervezésekkel korrigálható, de a másik részén csak befektetéssel lehet változtatni – mondta Bitter. A magyar anyag egyébként nagy figyelmet fordít arra, hogy megkérdezze magukat a pszichiátriai betegeket, illetve azok gondozóit, hozzátartozóit is, hiszen ők a legilletékesebbek a kérdésekben.

Így született meg a szöveg, a program konkrét elképzelései. Ebben pedig az Egészségügyi Minisztérium is részt vett. Tehát ha úgy tetszik, az egészségügy maga is tudja, hogy mekkora a baj. A megoldást viszont érdekesen szeretnék elővezetni: társadalmi vitára bocsátják ugyanis az egész LEGOP-ot. Azaz akinek akad egy konstruktív javaslata a magyar pszichiátria megmentése érdekében, az el is mondhatja az Egészségügyi Minisztérium honlapján.

Tehát a szakma és a minisztérium együtt kifundálta ezt a stratégiai programot, amit limitált időre terveztek. Ha program lesz belőle, s ezt Bitterék nagyon remélik, akkor ez a magyar kormány programja lesz. Persze, hogy melyiké, még senki nem tudja.

De végül is mindegy, bolondok sajnos így is, úgy is lesznek. A kérdés csak az, hogy jut-e nekik elég pénz, elég hely és elég figyelem, vagy megtelik félelemmel az őrület folyosója.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását