2024. május 4. - Mónika, Flórián

Pálinkás, Vizi és Glatz is ott lesz a nemzeti csúcson

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének kötelessége részt venni egy olyan rendezvényen, amelyet az ország súlyos helyzetében hívnak össze - hangsúlyozta Pálinkás József, az MTA elnöke a miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcs kapcsán.
2008. október 13. hétfő 13:32 - Hírextra
Elmondta, a meghívót még nem kapta kézhez, s így nem ismeri a tanácskozás menetrendjét, sem azt, hogy milyen munkát várnak a grémiumtól, vagy hogy milyen felhatalmazással működik majd a testület. Az Akadémia elnökeként azonban szívesen részt vállal az olyan munkában, amely az ország előtt álló nagy feladatokat hivatott számba venni.

"Annál is inkább szívesen részt veszek, mert néhány napja jelentettem be az ország jövője szempontjából meghatározó hét köztestületi stratégiai programot, amelyet az Akadémia önállóan kezdeményez. Ez a hosszú távú energiapolitika, a vízgazdálkodás, az élelmiszerbiztonság, az oktatásügy, a nyugdíjfinanszírozás, a klímapolitika és a társadalmi közérzet. Ezek között több olyan kérdés van, amelyről elképzelhető, hogy ez az összejövetel is megvitat. Az országot szembesíteni kell azzal, hogy milyen óriási a baj, ugyanakkor el kell elkerülni a pánikot, s mindenkit arra kell biztatnunk, hogy a saját területén maximálisan lássa el a feladatait" - hangsúlyozta Pálinkás József.

Vizi E. Szilveszter, az MTA előző elnöke, bár eddig szintén nem kapott még hivatalos meghívást, részt vesz a nemzeti csúcson."Elmegyek, azonban megítélésem szerint a cselekvés órája jött el, s nem a tárgyalásoké, de természetesen ott leszek. Van elképzelésem, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia éveken keresztül különböző anyagokat dolgozott ki, és ezek alapján elmondom, hogy mit látok helyesnek megtenni" - emelte ki Vizi E. Szilveszter.

Részt vesz a nemzeti csúcs munkájában Glatz Ferenc is, aki 1996 és 2002 között volt az MTA elnöke.Úgy gondolom, hogy minden hosszú távú témában és konfliktusban az értelmiségnek és a politikusi garnitúrának össze kell fognia. Ebből a szempontból én nagyon fontosnak tartom ezt a kezdeményezést" - hangsúlyozta Glatz Ferenc, hozzátéve, hogy már korábban kellett volna. "Én egyébként mindig amellett voltam, hogy létesüljenek ilyen fórumok, tehát személyesen is fontosnak tartom" - emelte ki Glatz Ferenc.

Gyurcsány Ferenc vasárnap a parlamentben jelentette be, hogy a nemzeti csúcsra meghívást kap az öt közjogi méltóság, s a rendszerváltás utáni időszak valamennyi volt köztársasági elnöke, miniszterelnöke, házelnöke. Rajtuk kívül a kormányfő szívesen látná a grémiumban a parlamenti pártok jelenlegi elnökeit, frakcióvezetőit és európai parlamenti delegációvezetőit. A meghívottak között vannak még a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltozás utáni és jelenlegi elnökei, illetve az Országgyűlés illetékes bizottságainak elnökei, valamint az MTA jelenlegi és rendszerváltás utáni elnökei, az önkormányzati szövetségek vezetői, valamint az OÉT munkáltatói és munkavállalói szervezetei.

Az MTI úgy tudja: a nemzeti csúcsra meghívják mind a hét önkormányzati szövetség, valamint az Országos Érdekegyeztető Tanácsban lévő hat szakszervezetet és kilenc munkáltatói szövetség képviselőit. Az még nem dőlt el, hogy mely parlamenti bizottságokat vonják be a munkába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását