2024. április 24. - György

Hiányzik háromszáz doppingteszt

Komoly hiányosságokat tártak fel a pekingi olimpiai mintavételek körülményeit és adminisztrációját illetően a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megfigyelői: a legnagyobb gond, hogy a 4770 vizsgálat közül háromszáznak hiányzik az eredménye.
2008. október 13. hétfő 17:52 - Hírextra
A WADA tíz munkatársa ellenőrizte a játékokon végzett vizsgálatok körülményeit, a tapasztalatokról készült 50 oldalas jelentés pedig - melyet szeptember 19-én küldött el a WADA a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) - több pontban is szabálytalanságokra világít rá.

A WADA többek között kifogásolta, hogy a 205 résztvevő ország közül 102 olimpiai bizottsága nem adta meg napra és órára lebontva a versenyzők programját, s miután a doppingügynökség ezt jelezte a NOB-nak, az érintett bizottságok pedig megkapták a figyelmeztetést, közülük csak nyolc pótolta a mulasztást.

Aggasztónak tartja a WADA azt is, hogy a mintákat csak mínusz 20 fokon tárolják.
"Ennél a hőmérsékletnél előfordulhat, hogy bizonyos fehérjék elvesztik a stabilitásukat, és ettől a minta összetétele is megváltozhat" - mondta Fritz Sörgel, gyógyszerész.

A NOB múlt szerdán jelentette be, hogy Lausanne-ban újra megvizsgálják a Pekingben levett minták egy részét. Olyan eljárásokat is alkalmaznak, melyekkel még pontosabban kimutathatók a tiltott szerek.

Mario Thevis, a kölni labor szakértője szerint az inzulin napjaink egyik legnépszerűbb doppingszere, ennek kimutatására az eddigieknél sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Az elemző elmondta: az inzulin segítségével a sportolók több glukózt vesznek fel, amelynek izomnövelő hatása van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását