2024. április 26. - Ervin

V. Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál

Tökmagolajütés, tökmagköpesztés, töklámpás készítés, tökkirály és töklovagválasztás - ezek a programok is szerepeltek az idén ötödik alkalommal megrendezett Őrségi Nemzetközi Tökfesziválon, amely szombaton kezdődött Őriszentpéteren és idén először öt mási
2008. október 11. szombat 16:09 - Hírextra
Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. képviselője a fesztivált megnyitva hangsúlyozta: az őrségi fesztivál ma már a régió kiemelt turisztikai rendezvényeinek egyike, melynek sikerét éppen a hagyományos értékekhez való ragaszkodás, a népi kézművesség és tájjellegű gasztronómia értékeinek megőrzése biztosítja.

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere köszöntőjében arról szólt, öröm számukra, hogy a fesztivált idén először sikerült térben és időben is kiterjeszteni, a három napossá bővült programjához Szalafő, Bajánsenye, Velemér és Magyarszombatfa is csatlakozott.

A fesztivál résztvevői természetesen a tökkel kapcsolatos programok, játékos vetélkedők, gasztronómiai bemutatók, kézműves foglalkozások között válogathattak. Az Őriszentpéteren az Őrségi Nemzeti Park központjában felállított színpadon a népzenei együttesek, kórusok, váltották egymást. A gasztrosátorban tökös ételeket készítettek, a Nyugat-Pannon Ökoklaszter termékeit mutatták be.

A nemzeti park igazgatóságának épületében a biotök termesztésről, a biogazdálkodás lehetőségeiről tartottak fórumot. Az őrségi teleházban Természetesen Őrség! címmel tartottak kézműves bemutatót a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagjai, valamint szlovén és horvát mesterek.

A fesztivál részeként idén is megrendezték a Nemzetközi Őrségi Vadpörkölt Főző versenyt. Szalafőn a tökmagolajütés mesterfogásait mutatták be az érdeklődőknek, a faluházban megnyílt a tökfőzde, ahol tökből készült ételeket kínáltak, Magyarszombatfán pedig egy vadászati kiállítás nyílt. A környező települések vendéglőiben kizárólag tájjellegű ételek szerepeltek az étlapon.

A résztvevőket gumikerekes tökvonat szállította az egyes helyszínek között, a tökfesztivál zárásaként pedig töklámpás felvonulást és hajnalig tartó táncházat tartottak Őriszentpéteren.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását