2024. május 6. - Ivett, Frida

NATO-csúcs: őssze kell hangolni az afgán újjáépítési programot

Össze kell hangolni a biztonsági, civil, gazdasági és újjáépítési programokat Afganisztánban - mondta Robert Gates amerikai védelmi miniszter csütörtökön Budapesten.
2008. október 9. csütörtök 16:35 - Hírextra
"Felismertük, hogy komoly kihívásokkal kell szembesülnünk Afganisztánban. Jobb koordinációra van szükség a civil, a gazdasági, a fejlesztési, az újjáépítési és a biztonság erőfeszítések között" - mondta Robert Gates újságíróknak nyilatkozva.

Hozzátette: Washingtonban már dolgoznak az afganisztáni stratégia átalakításán.
A politikus szerint megvan a hajlandóság a NATO-szövetségesekben az afganisztáni misszió folytatására. Több ország bejelentette már, hogy növeli csapatainak létszámát vagy meghosszabbítja misszióját. Mindenki tisztában van vele, hogy ez hosszú távú misszió - tette hozzá.

Robert Gates kiemelte: kulcsfontosságú, hogy az afgán vezetés minél előbb átvegye az irányítást az országban.A tálibok egyre több bevételre tesznek szert a drogkereskedelemből, ezért ha sikerül elvágni az utánpótlási útvonalakat, az javíthatja a biztonságot - hangsúlyozta Robert Gates.
A magyar álláspont szerint több pénzre és több katonára van szükség Afganisztánban. Magyarország továbbra is 250-300 katonát tart a közép-ázsiai országban, ami a következő öt évben évi négy-öt milliárd forintba kerül - erről Szekeres Imre honvédelmi miniszter beszélt a héten az MTI-nek.

Az elmúlt időszakban egyre több szakértő és politikus fogalmazta meg kételyeit az afganisztáni misszió sikerével kapcsolatban. Az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint nem sikeres a NATO afganisztáni missziója, a helyzet egyre romlik a közép-ázsiai országban, egyre több támadás éri a szövetséges csapatokat. Legutóbb pedig egy brit parancsnok beszélt arról, hogy megnyerhetetlen a tálibok elleni háború.

Közben minden eddiginél több katona halt meg idén Afganisztánban, miközben a New Hampshire-i egyetem kutatói által készített tanulmány szerint a civil áldozatok száma is emelkedik. Október elejéig már 236 szövetséges katona halt meg, a lakosság körében 1500-an vesztették életüket eddig ebben az évben.

A nemzetközi ISAF-erők keretében összesen negyven nemzet több mint 47 ezer katonája szolgál Afganisztánban. A legnagyobb szerepet az Egyesült Államok vállalja a misszióban, mintegy 18 ezer egyenruhással. A kelet-közép-európai térségből a legnagyobb a lengyel kontingens, több mint 1100 katonával. Hozzávetőleg 250 katonájával Magyarország a középmezőnybe tartozik a negyven ország rangsorában.

A nemzetközi misszió részeként 26 tartományi újjáépítési csoport (PRT) is működik Afganisztánban. Ezek közül a baglánit Magyarország vezeti, 2006 óta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását