2024. május 3. - Tímea, Irma

Művészettörténeti elismeréseket adtak át

Az előző év művészettörténeti munkáit elismerő Opus Mirabile-díjat négy kiállítás és három tanulmány érdemelte ki az idén; az elismeréseket szerdán adták át Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián (MTA).
2008. október 8. szerda 19:00 - Hírextra
Az MTA Művészettörténeti Bizottsága által tizennégy éve alapított Opus Mirabile (csodálatra méltó mű) elnevezésű díjat a Magyar Nemzeti Galéria két tárlata, Vaszary János (1867-1939) gyűjteményes kiállítása és a Zichy Mihály, a "rajzoló fejedelem" című bemutató is kiérdemelte.

Mint arra Miklós Léna, az intézmény sajtóreferense felhívta a figyelmet, a Magyar Nemzeti Galéria egy harmadik elismerést is magáénak tudhat, hiszen a múzeum egyik munkatársa, Buzási Enikő művészettörténész Aktualitás és történeti hagyomány a 17. század végén: A Mátyás-kultusz a Batthyányiak családi reprezentációjában című munkája az Opus Mirabile-díjjal kitüntetett három tanulmány egyike.

A kiállítások között díjat kapott az Iparművészeti Múzeum oszmán-török szőnyegeket bemutató tárlata, valamint a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Szent Imre 1000 éve című kiállítása.

A székesfehérvári püspökség sajtóreferense, Bertáné Pintér Katalin tájékoztatása szerint a díj 14 éves történetében másodszor részesült egyházmegyei fenntartású intézmény az Opus Mirabile kitüntetésben.

A Szent Imre 1000 éve kiállítás mellett a díjat vidéki és egyházi kiállításnak eddig csak 1996-ban a pannonhalmi Mons Sacer 996-1996 - Pannonhalma 1000 éve című tárlatnak ítélték oda.
Buzási Enikő tanulmánya mellett Opus Mirabile-díjban részesült még Bubryák Orsolya "E meditullio basilicae erutum"? - Megjegyzések a Szent István-szarkofág provenienciájához című írásáért és Orosz Márton A láthatatlan gyűjtemény - Avantgárd műgyűjtés Magyarországon és Közép-Kelet-Európában című munkájáért. A díjazottak oklevelet vehettek át az ünnepségen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását