2024. március 29. - Auguszta

Jogszerűtlen döntéseket hozott a közgyűlés

Jogszerűtlen és etikátlan döntéseket hozott legutóbbi ülésén a veszprémi közgyűlés; a jobboldali többségű testület úgy módosított rendeletet, hogy azt nem hirdette ki és nem léptette hatályba - mondta Hartmann Ferenc, a képviselő-testület szocialista frak
2008. október 7. kedd 13:25 - Hírextra
Közlése szerint bizottsági alelnökök választásáról rendelkezett a közgyűlés, de az emiatt módosított szervezeti és működési szabályzatot nem léptették hatályba, sőt nincs benne rendelkezés a leendő alelnökök tiszteletdíjáról sem. Emiatt a regionális közigazgatási hivatalhoz fordulunk - közölte Hartmann Ferenc.

A szocialisták és a szabad demokraták veszprémi frakciójának közös sajtótájékoztatóján Wéber László, az SZDSZ-es képviselőcsoport helyettes vezetője etikátlannak nevezte a közgyűlés egyik határozatát, mert abban az ügyrendi bizottság elnöki tisztségéből visszahívott SZDSZ-es Szalay Andrást rágalmazónak minősítették.

A határozat szövegében az szerepel, hogy "a közelmúltban politikai rágalmakkal telített elektronikus levél mérgezte Veszprém közéletét" - mondta Wéber László, megjegyezve, hogy ez a mondat lényegében a határozat indoklása. Elmondta: ilyen politikai, sőt büntetőjogi minősítésnek nincs helye egy közgyűlési határozatban - különösen indoklásként - s anélkül, hogy erre (a rágalmazásra) bármiféle bizonyíték lenne.

Wéber László emlékeztetett arra, hogy Szalay András, az SZDSZ veszprémi elnöke, frakcióvezetője és a városi ügyrendi bizottság elnöke néhány héttel ezelőtt egy e-mailban - melyet a veszprémi örmény kisebbségi önkormányzat elnökének küldött el - elmarasztaló, negatív jelzőkkel illette a város egyik alpolgármesterét. Ezt a levelet később azonban számos veszprémi közéleti személyiség, valamint tévé- és lapszerkesztőség is megkapta, de a szétküldő személye végül is nem derült ki. Az e-mailek szétküldését tagadta az örmény önkormányzat elnöke és Szalay András is; utóbbi azonban elnézést kért negatív minősítései miatt az érintett alpolgármestertől, pártjának pedig felajánlotta lemondását a városi pártelnöki és frakcióvezetői tisztségéről. Az SZDSZ veszprémi szervezete nem látta indokoltnak visszahívni e tisztségeiből.

Büki Szilvia, a veszprémi önkormányzat jegyzője az MTI-nek elmondta: a rendelet módosítását - a bizottsági alelnöki tisztségek létrehozásáról - még aznap kifüggesztették a városháza hirdetőtáblájára, ezzel tehát eleget tettek a kihirdetésnek és hatályba léptetésnek. Megjegyezte: ha azonban valakinek törvényességi aggálya van a rendelettel kapcsolatosan, akkor nem a közigazgatási hivatalnál, hanem az Alkotmánybíróságnál kell kérnie annak a felülvizsgálatát.

A "politikai rágalmak" kifejezéssel kapcsolatban a jegyző azt mondta, hogy "ez egy politikai indokok alapján megfogalmazott határozati javaslat volt, amelyet a testület többsége elfogadott".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását