2024. március 29. - Auguszta

Strabag-dosszié

A Heti Válasz szerkesztősége átadja a Központi Nyomozó Főügyészségnek a hetilap cikksorozatának alapjául szolgáló - ausztriai és magyar forrásokból származó - Strabag-dossziét - közölte a hetilap pénteken az MTI-vel.
2008. október 3. péntek 14:58 - Hírextra
A lap közleményében felidézte, hogy eheti számukban azt írták: "az utóbbi négy évben 13,5 milliárd forint folyt át azon az Euro:contact nevű cégen, amely az osztrák sajtó szerint Strabag-pénzeket juttatott a magyar politika feketekasszáiba".

Hozzátették: azért adják át az ügyészségnek a dossziét, mert "a rendszerváltozás óta először kínálkozik esély arra, hogy lelepleződjön a tiltott pártfinanszírozás módszertana". A lap szerint "a korábban a túléléséért küzdő osztrák útépítő cég 2003 és 2007 között összesen 360 milliárd forint magyarországi közpénzhez jutott hozzá az állami, önkormányzati tendereken".

Mint írták, "az ügyészségre került dossziéban azokat a - korábban az érintettek által hamisítványnak nevezett - feljegyzéseket is elhelyezték, amelyekből süt a jól értesültség, a magyar politikai-gazdasági elit +koordinátáinak+ tökéletes ismerete. Az Euro:contact-fejléces papírokon az MSZP-expénztárnok Puch László, az SZDSZ kincstári és székházügyeiben egykor eljáró Matyi László, illetve a volt liberális pártelnök Kuncze Gábor neve is tucatnyiszor feltűnik - nem egy esetben a velük folytatott lobbimegbeszélések helyével és idejével együtt".

Az Euro:contact-dokumentumkötegben található feljegyzések egyikén a "szerző" eurómilliók különböző arányú felosztását vezeti le. Iratainkból kiderül, hogy a Strabag kapcsolatokat keresett a jobboldallal, s százezer euró erejéig konzervatív rendezvényeket is támogatott (melyeket Lezsák Sándor és Gyürk András neve fémjelzett) - írták közleményükben.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: az újság felajánlotta a birtokában lévő dokumentumokat az ügyészségen folyamatban lévő nyomozáshoz. Ezt a felajánlást természetesen elfogadják és a megfelelő büntetőeljárási eszközökkel ellenőrizzük - mondta.

Hozzátette: az ügyészségen folyamatban lévő ügy egy vesztegetési ügy, amelyben április 1-jén indítottak nyomozást egy magánszemély feljelentése alapján, ismeretlen tettes ellen.
Az ügyészségi vezető nem kívánt további részleteket elmondani az ügyről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását