2024. április 29. - Péter

Az UD Zrt. elmenne a vizsgálóbizottságig

Az adatgyűjtési ügyben szereplő UD Zrt. kész részletes tájékoztatást adni a cég munkájáról egy független parlamenti vizsgálóbizottságnak - a cég erről ügyvédje útján közleményben tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2008. október 3. péntek 10:25 - Hírextra
Az SZDSZ csütörtökön nyújtotta be az adatgyűjtési ügyben a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményező javaslatát.

A testületnek az előterjesztés szerint 32 kérdésre kell választ adnia az alakuló ülésétől számított 180 napig tartó megbízatása alatt. A kezdeményező Gulyás József javaslatát azzal indokolta, hogy nem lehet tisztán látni az állampolgárok személyes adatainak biztonságát, valamint egyes állami szerveket, közszereplőket érintő információszerzési, más néven árnyék-titkosszolgálati botrány kiterjedését illetően.

Futó Barnabás, az UD Zrt. jogi képviselője által pénteken elküldött közlemény szerint a cég képviselői készek megjelenni és részletes tájékoztatást adni egy független parlamenti vizsgálóbizottság előtt.

Az MSZP csütörtökön támogatásáról biztosította a bizottság létrehozását, az MDF elnöke azt mondta, nem fognak ellene szavazni, a Fidesz és a KDNP pedig azt közölte, hogy később alakítja ki álláspontját a javaslatról.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és vezetői lakásán - összesen hat helyszínen - a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának lőfegyverrel visszaélés miatt tett feljelentése nyomán tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda még szeptember 10-én. A házkutatás során kiderült, hogy a fegyverek nem minősülnek lőfegyvernek, a rendőrség azonban több számítógépet és adathordozót lefoglalt. A rendőrség magántitok jogosulatlan megismerése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.
Az UD Zrt. a közleményben emlékezetett arra, hogy egy szeptember 11-én született végzés alapján a lőfegyverrel való visszaélés vádja alól minden érintett tisztázódott.

A cég részletesen reagált azoknak a lehallgatott beszélgetéseknek az ügyére is, amelyeket szeptember 27-én hoztak nyilvánosságra ismeretlenek az interneten, majd a felvételeket még aznap le is vették a YouTube videomegosztó oldalról. A közleményben azt írták, hogy a szerintük jogszerűtlen módon, és célirányos lejáratási szándékkal nyilvánosságra került hangfelvételek ügyében továbbra is készen állnak a hatóságok előtti beszámolóra, illetve annak tényszerű igazolására, hogy a cég munkatársai nem követtek el bűncselekményt.

Az egyik ilyen nyilvánosságra került hangfelvételen valaki arról beszél, hogy éppen Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterről készítenek környezettanulmányt. Az UD közleménye szerint a cég okiratokkal, levelezéssel és számlával tudja igazolni, hogy ebben az ügyben egy igen neves külföldi pénzügyi cég megbízásából járt el, és nyílt forrásokból származó adatokból állított össze egy politikai tartalmat nem érintő tanulmányt arról a vállalatról, amelyben Bajnai Gordon még miniszteri kinevezése előtt éveken át dolgozott.

Az UD Zrt. arról is írt, hogy az OTP Garanciát és a MÁV biztosító ügyét érintő magánbeszélgetéssel kapcsolatban sem valósult meg jogsértés. "Az OTP Garancia céget és más biztosító társaságot soha nem kerestük meg a MÁV ABE ügyében, ellenben a megbízást renkívül szigorú jogi és szakmai keretek között teljesítjük még ma is" - áll a közleményben.

Az internetre feltettek egy olyan beszélgetést is, amelyben az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik tulajdonosa, Tóth János vitatja meg egy emberével egy belvárosi ügyvédi iroda megfigyelésének, akár bekamerázásnak lehetőségét. Erről az UD azt írta, az ügyvédi iroda ellen a cég semmilyen jogtalan vagy törvénytelen lépést nem tett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását