2024. május 14. - Bonifác

Nagy Imre unokája politikamentes ünnepet akar

Nagy Imre unokája úgy érzi, visszhangra talált a parlamenti pártok körében az a kezdeményezése, hogy október 23-át ne tegyék a politika csataterévé. Jánosi Katalin, az 1956-os forradalom miniszterelnökének unokája azt követően beszélt erről, hogy a Nagy I
2007. október 4. csütörtök 15:50 - Hírextra
Jánosi Katalin elmondta: nagyon hosszú ideje nem volt méltó és közös ünneplése a Parlamentben 1956. október 23-nak, ami most itt megvalósult. Azt javasolta, hogy ezentúl minden évben kezdődjön ilyen találkozóval az október 23-i megemlékezés-sorozat.

Szili Katalin tájékoztatása szerint ezzel a kezdeményezéssel minden jelenlévő egyetértett.
A házelnök megköszönte Jánosi Katalinnak, hogy közösen gyújtottak gyertyát Nagy Imre és mártírtársai emlékére, számára ez azt szimbolizálta, hogy valóban van egyetértés a parlamenti pártok között abban, hogy méltó módon kell megemlékezni 1956. október 23-áról. Talán ez hosszú távon elvezethet bennünket ahhoz, hogy a nemzet érdekében megtaláljuk azokat a pontokat, amelyek érdekében össze tudunk fogni, és együtt tudunk fellépni - fogalmazott, hozzátéve: ő is igyekszik mindent megtenni azért, hogy a parlamentben is lehessen majd együtt emlékezni, pártpolitikai felhangok nélkül, ezért ezt a házbizottság következő ülésén felveti.

A beszélgetésen részt vett Lendvai Ildikó szocialista-, Navracsics Tibos fideszes frakcióvezető, Herényi Károly, az MDF képviselőcsoportjának vezetője, Rubovszky György a KDNP, Gusztos Péter az SZDSZ képviseletében valamint Világosi Gábor és Harrach Péter parlamenti alelnök. A politikusok közösen koszorúzták meg Nagy Imre emléktábláját.

Jánosi Katalin, a mártírhalált halt miniszterelnök unokája levélben hívta közös látogatásra és beszélgetésre az Országgyűlés elnökét, alelnökeit és a pártok frakcióvezetőit a Nagy Imre emlékházba.

Nagy Imre unokája nyílt levelében azt írta: a ház történelmi hangulata elősegítené az október 23-i ünnepre való szellemi ráhangolódást. "Ezzel a látogatással újra hitet tennénk amellett, hogy léteznek olyan megkérdőjelezhetetlen értékek, melyek összekapcsolnak bennünket, valamennyiünket ebben a hazában. Ilyen érték 1956 forradalma, szabadságharca, Nagy Imre és mártírjaink áldozata, a szabadság és demokrácia eszményei" - fogalmazott János Katalin.

Jánosi Katalin levelében azt kérte a pártok frakcióvezetőitől és az Országgyűlés elnökétől, alelnökeitől, hogy az ünnepet ne áldozzák fel a politikai csatatéren.

Mint írta, 1956 októberének végén Nagy Imre képes volt félretenni pártjának érdekeit, azokon felülemelkedve egész nemzetét szolgálta, valódi államférfivá lett. "Képes volt valamennyiünkért küzdeni, és valamennyiünkért feláldozni életét" - olvasható a nyílt levélben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását