2024. május 5. - Györgyi

Az OKM 679 milliárdból gazdálkodhatna

A jövő évi költségvetés tervezete szerint az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) az egyensúlyi tartalékkal együtt 679 milliárd forintból gazdálkodhatna 2009-ben. Ebből a fejezeti támogatás 432,9 milliárd forint, a bevétel pedig 228,3 milliárd forint
2008. október 3. péntek 06:55 - Hírextra
Az állami és nem állami egyetemek, főiskolák támogatása, a működésre, kutatásra, juttatásokra, ösztöndíjakra fordítható források megközelítőleg 5,6 milliárd forinttal, 211,5 milliárd forintra nőnek.

A felsőoktatási PPP-programok támogatása 1,1 milliárd forintot meghaladóan növekszik a 2008-as szinthez képest: a kollégiumi, oktatási és kutatási infrastruktúra PPP-konstrukcióban (befektető bevonásával; Public Private

Partnership) történő bővítéséhez, korszerűsítéséhez a tárca 2009-ben 6,9 milliárd forinttal járul hozzá.

Az "Új Tudás - Műveltség Mindenkinek" Program összességében - a fejezetnél - 13,6 milliárd forinttal járul hozzá a közoktatás (4,5 milliárd forint), valamint a kulturális terület (9,1 milliárd forint) támogatásához.

A közoktatási feladatok terén új elemként szerepel az Országgyűlés kezdeményezésére indított Nemzeti Tehetség Program, 0,5 milliárd forint költségvetési támogatással.
A közkultúra, kulturális vidékfejlesztés támogatása 3,4 milliárd forinttal, míg a művészeti tevékenységek támogatására szolgáló előirányzat összege 2,1 milliárd forinttal emelkedik az idei évhez viszonyítva.

A kulturális beruházásokat tekintve elsősorban a múzeumi rekonstrukciók, valamint az örökségvédelmi fejlesztések terén számottevő a növekedés; együttesen csaknem 1,4 milliárd forint.

Jelentősen nő az egyházi kulturális örökség értékeinek felújítására, megőrzésére szolgáló támogatás (1,1 milliárd forint), az egyházi közgyűjtemények, közművelődési intézmények működtetését szolgáló előirányzat (0,8 milliárd forint) és az egyházi ingatlanok után fizetett járadék összege (9,6 milliárd forint).

Az egyházak hitéleti támogatása 26 milliárd forint. Az 1 százalékos szja-felajánlások új, 2009. január 1-jétől érvényes kiegészítési mechanizmusa alapján az egyházi alapintézmények támogatása 9,5 milliárd forint.

A Kutatás és Technológia fejezet 2009-ben - új fejezetként - a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter felügyelete alá tartozik. A terület kiadási előirányzata 37,2 milliárd forint, bevételi előirányzata 6 milliárd forint, támogatási előirányzata 2,6 milliárd forint. E fejezetben biztosított a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 0,5 milliárd forintos, valamint a döntően saját bevételből gazdálkodó Magyar Szabadalmi Hivatal 27,8 millió forintos támogatási előirányzata.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását