2024. április 16. - Csongor

Az elnökválasztás veszélyei

Az elnökválasztások napjai kockázatosak az Egyesült Államokban, és nem csupán a politikusok számára - állítják amerikai és kanadai kutatók kedden közzétett tanulmányukban.
2008. október 1. szerda 10:43 - Hírextra
Kiderült, hogy ezeken a négyévenkénti keddi napokon több ember hal meg autóbalesetekben, mint egy héttel előtte, vagy utána, a hét ugyanazon napján. Az Egyesült Államokban az elnökválasztást a november első hétfőjét követő kedden rendezik meg. Az idén ez a kedd november 4-re esik.

Donald Redelmeier, a Torontói Egyetem és Robert Tibshirani, a Stanford Egyetem kutatója szerint a kockázat okai szerteágazóak lehetnek: a megnövekedett forgalom, figyelmetlenebb sofőrök, ismeretlen útvonalon utazó emberek, vagy egyszerűen csak a sietség. A kutatók feltételezik, hogy ezeken a napokon az ország lakosságának 50-55 százaléka mozgásba lendül, jellemzően motorizáltan közlekedve.

A kutatók az Egyesült Államok halálos közlekedési baleseteinek adatait nézték át Jimmy Carter 1976-os megválasztásától George Bush 2004-es újraválasztásáig. A nyolc választási kedden a szavazóhelyek nyitvatartási ideje alatt összesen 1265 ember halt meg közlekedési balesetben: autóvezetők, utasaik, gyalogosok. Ez a szám átlagosan napi 158-at, óránként 13-at jelent.

Azon a 16 kedden, melyek a nyolc választási évben egy héttel megelőzték illetve követték a szavazás napját, ugyanennyi idő alatt 2152 ember halt meg közlekedési balesetben, ami napi 134, óránként 11.

A kutatók szerint - akik tanulmányukat a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szaklap eheti számában közlik - a kevésbé súlyos baleseteknél hasonló tendencia mutatkozik.
A választásnapi kockázat pártfüggetlen, mértéke azonos volt akár demokrata, akár republikánus elnököt választottak meg - mondják a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását