2024. április 27. - Zita

360 millióval a hajléktalanokért

Idén mintegy 360 millió forintot osztottak szét a hajléktalan-ellátásban közreműködő civil szervezetek között, így mindegyik fel tudott készülni télre - közölte Skultéti József, a Fővárosi Önkormányzat szociálpolitikai osztályának vezetője szerdán az MTI-
2008. október 1. szerda 16:27 - Hírextra
Az osztályvezető elmondta: a forrásjuttatáson túl az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött mind a huszonkét szervezettel. Rögzítették a konkrét feladatokat, illetve a feladatvégzés helyét.

Hozzátette, hogy ezek a szervezetek gondoskodnak többek között a diszpécserszolgálat üzemeltetéséről is, amely krízisautókat koordinál majd, hogy a bajba jutott hajléktalanokat be tudják vinni a legközelebbi és még szabad hellyel rendelkező ellátó intézménybe. Ugyanezen intézmények feladata lesz a téli ételosztás, vagy a hajléktalanok kulturális programokon való részvételének segítése.

A legfőbb törekvés az, hogy a fedél nélkülieket a közterületekről az intézményekbe irányítsák, de akarata ellenére senkit nem kényszeríthetnek még akkor sem, ha testi épségét közvetlen veszély fenyegeti. Ilyenkor a szociális munkás csak ajánlani tudja a hajléktalannak, hogy menjen be egy ellátó intézménybe, illetve igény esetén krízisautóval be tudják szállítani - mondta.

Budapest legnagyobb állomása a Budapesti Módszertani Szociális Központ és intézményei, valamint a velük szerződött további 17 civil szervezet több mint ötezer helyet tud biztosítani. Amennyiben ez nem bizonyulna elegendőnek, a főváros megnyithat több, működési engedéllyel nem rendelkező fővárosi ingatlant - közölte.

Az ellátók feladatköre Skultéti László elmondása szerint nem változott; a nappali melegedők reggel 8 és 16 óra között fogadják a rászorulókat, ételt, italt, kulturálódási, munkahely-keresési lehetőséget biztosítanak. Az éjjeli menedékek minden esetben ingyen fogadják a rászorulókat este 6 órától reggel 8 óráig, az átmeneti szállók pedig szintén szállást biztosítanak, de térítés ellenében. Ennek díja havonta 3500 és 6500 forint között van.

Skultéti László a főváros hajléktalanügyi-stratégiájáról elmondta, hogy alapjaiban nem változtattak rajta, de évről-évre összegyűjtik a tapasztalatokat és annak tükrében módosítanak egy-egy ponton. Az elmúlt év tapasztalata, hogy egyre több a rendkívüli veszélyhelyzet; sok a beteg, egyedülálló, gyerekes nő, akiknek az ellátása nem megfelelően biztosított, illetve a hajléktalanok általános egészségügyi ellátására próbálnak egyre több forrást biztosítani.

Megoldást jelenthet Skultéti László szerint a mobil szállásnyújtók létrehozása, ahol az igényekhez lehet alakítani a szolgáltatásokat. Így azokat a hajléktalanokat is el tudnák látni, akiknek egyedi problémái vannak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását