2024. április 29. - Péter

Napirend után

A turizmus világnapja, valamint Szobonya Zoltán, a jánoshalmi Forradalmi Bizottság elnöke kivégzésének 50. évfordulója alkalmából szólaltak fel a képviselők hétfőn, napirend után az Országgyűlésben.
2008. szeptember 30. kedd 06:24 - Hírextra
Pál Béla (MSZP) a turizmus világnapja alkalmából elmondta: mind a gazdaságban, mind a társadalomban betöltött jelentős szerepe miatt a fejlesztéspolitika meghatározó elemévé vált Magyarországon a turizmus.

Mint mondta, az uniós forrásokból a közelmúltban mintegy 57 milliárd forintot lehetett elnyerni a turizmus egyes területein, és olyan turisztikai vonzerők újulhattak meg, mint Veszprémben a királyi emlékhelyek, a komáromi monostori erőd, illetve Balatonfüred városközpontja.

Nagyon fontosak a fejlesztések, hiszen egyre többen veszik igénybe a magyar turizmus kínálta szolgáltatásokat - jegyezte meg.

Kifejtette, az idei éve első hét hónapjában a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken 4 millió 272 ezer vendéget fogadtak, akik több mint 11 millió vendégéjszakát töltöttek el; ez az elmúlt évek legjobb eredménye - hívta fel rá a figyelmet. Rámutatott arra is, hogy egyre többen fizetnek üdülési csekkel.

Végezetül Pál Béla köszönetet mondott az ágazat mintegy 400 ezer dolgozójának.
Válaszában Gyenesei István önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta, büszkén emelhetik ki, hogy Magyarországon a turizmus hozzájárulása a gazdasági, foglalkoztatottsági mutatókhoz magasabb, mint az EU átlaga. A magyar gazdaság egyik sikerágazata a turizmus - tette hozzá.

Elmondta: a turizmus mintegy 400 ezer munkahelyet biztosít Magyarországon, ami a foglalkoztatottak körülbelül 8 százalékát jelenti.

Hangsúlyozta, a jövőben kiemelt szerepet szánnak az egészségturizmusnak.
Az SZDSZ-es Mécs Imre napirend után arra emlékezett, hogy ötven éve végezték ki Szobonya Zoltánt, a jánoshalmi Forradalmi Bizottság vezetőjét. Felszólalásában az ő életútjára emlékezett.

Mint mondta, Szobonya Zoltánt a jánoshalmi forradalmi események idején őrizetbe vették, amely hír hallatára az emberek az utcára vonultak. Később ő lett a Forradalmi Bizottság elnöke Jánoshalmán.

Szobonya Zoltán volt az, akinek köszönhetően Jánoshalmán semmilyen erőszakos cselekmény nem történt - hangsúlyozta Mécs Imre.

Kifejtette, Szobonya Zoltán a forradalom első napjaitól kezdve valódi többpárti demokrácia megteremtésén dolgozott.

1957 februárjában letartóztatták, a legsúlyosabb vád ellen az volt, hogy a forradalmi bizottság tagjaként a szovjet csapatok ellen szervezkedett - mondta a képviselő.

Szobonya Zoltánt 1958 szeptemberében kivégezték, utolsó szavai így hangoztak: "A hazámért, és Jánoshalma népéért halok meg."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását