2024. május 2. - Zsigmond

Másfél év alatt 121 feltört lakás

Másfél év alatt az ország 35 településén 121 lakásba tört be egy fővárosi bűnözői csoport, az elkövetők csaknem 45 millió forintos kárt okoztak - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) osztályvezetője kedden Szolnokon.
2008. szeptember 30. kedd 16:14 - Hírextra
Mihály Csaba rendőr őrnagy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészséggel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a bűnözők egy részét 2007 februárjában a Sárvári Rendőrkapitányság munkatársai, míg a banda további tagjait nem sokkal az előtt a Szolnok megyei nyomozók fogták el.

Miután kiderült róluk, hogy az ország szinte egész területén törtek fel lakásokat, az ügy a Nemzeti Nyomozó Irodához került. Az NNYI szintén csaknem másfél évig folytatta a nyomozást, amíg a 121 betörés elkövetését egyértelműen rá tudta bizonyítani a gyanúsítottakra - tette hozzá.

Az elkövetők napi, heti rendszerességgel jelentek meg egy-egy vidéki településen vagy valamelyik fővárosi kerületben, ahol szinte kizárólag a délelőtti órákban, többségében kisebb társasházak lakásaiba törtek be. A házakba szórólapok vagy reklámkiadványok terjesztésének ellenőrzésre hivatkozva jutottak be, majd miután meggyőződtek róla, hogy a kiszemelt lakásban nem tartózkodik senki, az ajtót többi között hengerzártöréssel nyitották ki. A helyszínekről készpénzt, ékszereket, kisebb méretű műszaki cikkeket, illatszereket és ruházati cikkeket tulajdonítottak el. Ahol lehetett, az ajtót visszazárták, hogy a tulajdonos ne fogjon gyanút.

Mihály Csaba tájékoztatása szerint a betörés minden fázisát más-más végezte, a csoportnak így volt megfigyelő, zárnyitó, a lakásban kutató tagja és gépkocsivezető is készenlétben állt. Mint elmondta, a betöréses lopások száma alapján az utóbbi idők egyik legnagyobb bűncselekmény-sorozatára derült fény. Az elkövetők nem megélhetési bűnözők.

Balázsné Busku Terézia, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: az ügy azért került Szolnokra, mert elsőként ebben a városban gyanúsították meg az egyik betörőt. A legnagyobb kárral járó betörés is Szolnokon történt, egy lakást kétmillió forint értékben fosztottak ki.

Az NNYI vádemelési javaslata alapján a Szolnoki Városi Ügyészség szeptemberben öt férfi és három nő ellen emelt vádat, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását