2024. május 13. - Szervác, Imola

Kérhető és ingyenes lesz októbertől a védőoltás

Ha a szülő kéri, október 1-jétől ingyen adja be a pneumococcus fertőzés elleni védőoltást a házi gyermekorvos a két év alatti gyerekeknek - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. szeptember 30. kedd 17:40 - Hírextra
Molnár Kornélia országos tisztifőorvos-helyettes a részletekről szólva elmondta: az oltás két hónapos kortól adható, a teljes védettséget pedig a több oltásból álló sorozat adja meg.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a teljes védettség csak akkor alakul ki, ha a sorozat összes oltását beadják a gyermekeknek. Hozzátette: az oltásról és annak ingyenességéről tájékoztatták a háziorvosokat, valamint eljuttatták hozzájuk azokat a formanyomtatványokat is, amelyeken az oltássorozat szülői vállalását lehet rögzíteni.

A tárcavezető kérdés kapcsán elmondta: nem tervezik, hogy a kötelező oltások közé felveszik a pneumococcus elleni védőoltást, mert a médiakampány révén szerinte sokan élnek majd a lehetőséggel, és beadatják gyermeküknek az oltást, így pedig megnő majd ennek a generációnak az átoltottsága, következésképpen csökken a baktérium okozta betegség előfordulása.

A pneumococcus baktérium felelős többek között a gyermekkori torok-, mandula-, középfül-, tüdő- és agyhártyagyulladásokért.

Kollár László házi gyermekorvos a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy az oltást ingyen adhatják be szerdától. Mint mondta, nem minden szülő tudta eddig vállalni az oltássorozat 65 ezer forintos költségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását