2024. április 29. - Péter

Színház a metróban

A moszkvai metró egy kocsijában vitt színre egy ott játszódó novellát Vjacseszlav Szpeszivcev rendező a belvárosi Arbatszkaja és az onnan 11 megállóra lévő Kuznyeckaja állomás között, oda-vissza.
2008. szeptember 29. hétfő 11:21 - Hírextra
A történet egyszerű: Jura megismerkedik a metróban egy lánnyal, akivel sokáig minden nap egyazon vagonban utazik. A lánynak udvarolni kezd valaki, és Jura már-már öngyilkos lesz, de végül az életet - imádottja meg őt - választja. Mindez érdekes mellékszereplők között zajlik, s a színészek a megállóknál néhol kilépnek a peronra, s ott játszanak.

Az előadást a metró vezérigazgatójának segítségével sikerült megszervezni. A darabot egy hétköznapi szerelvény utolsó kocsijában adják elő. A többi kocsiban szokás szerint tolonganak az utasok, de az utolsó vagont rendőrök őrzik, s oda csak színházjeggyel lehet beszállni. A földalatti olyan segítőkésznek bizonyult, hogy a rendező még a szerelvény sebességét is meghatározhatta.

A színészek a nézőkkel együtt mennek le a mozgólépcsőn, de közben már szövegüket mondják, és Bulat Okodzsava dalait éneklik, majd a közönséggel szállnak be a kocsiba.Az előadás az Arbatszkaja állomás kijáratánál ér véget, a nézők már keverednek az egyszerű utasokkal és a színészekkel, néhány búcsúpuszi, taps...

Szpeszivcev már a 80-as évek elején is szervezett egy nagy feltűnést keltő színházat, s 20 éve alapította a Kísérleti Ifjúsági Színházat, amelynek kísérleti jellege abban áll, hogy a legkülönbözőbb korosztályokat képviselő profi és amatőr színészek alkotják a társulatot. Gabriel Garcia Marquez Nobel-díjas író egyszer látta A pátriárka halála című regényéből készült előadás próbáját, s írásba adta: hozzájárul, hogy Szpeszivcev bármit tegyen bármely írásával, de csak ő és csak a saját színházában.

A metróban játszott darab hivatalos premierje október 12-én lesz, s hírek szerint több sztár is megtiszteli jelenlétével a bemutatót, s így a metrót...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását