2024. április 29. - Péter

Sztároknak fizettek

Az amerikai dohánygyártó cégek jelentős összegeket fizettek Hollywood aranykora sztárjainak, hogy népszerűsítsék a dohányzást.
2008. szeptember 27. szombat 11:44 - Hírextra
A kaliforniai egyetem kutatói a Tobacco Control nevű folyóiratban hozták nyilvánosságra azokat az iratokat, amelyek a közelmúltban kerültek elő a dohányzásellenes keresetekkel összefüggésben, és kiderült, hogy az 1930-as és 1940-es években a dohánygyártó vállalatok és a filmstúdiók között szoros kapcsolat volt.

Az iratok szerint a neves színészek közül Gary Cooper, Spencer Tracy, Joan Crawford, Clark Gable, Barbara Stanwyck és Carole Lombard is tízezer dollárt, mai értéken 146 ezer dollárt (24 millió forintot) kapott azért, hogy a cigizést reklámozza. Az egyik cég összesen 3,2 millió dollárt fizetett ki - mai áron számolva - egy év alatt promóciós célokra a sztároknak.

Al Johnson, a világ első egész estés hangosfilmjének (A dzsesszénekes) főszereplője már azt állította, hogy a "Lucky Strike a filmes szakma cigarettája."

A dohányzás népszerűsítése érdekében indított kampányt az American Tobacco, amely mai áron számolva 13,7 millió dollárt fizetett a Warner stúdiónak, hogy a Jack Benny Show-ban feltűnő sztárok a Lucky Strike előnyeiről beszéljenek.

A kaliforniai egyetem kutatói szerint ahogy az 1930-as években, úgy ma sem gátolja semmi a dohánygyártó cégeket, hogy befolyásolják a filmipart, így népszerűsítve termékeiket. A klasszikus filmek, mint például a Casablanca, segítenek toleránsabbá tenni a közvéleményt a dohányzás kérdésében - vélekedett a kutatást vezető Stanton Glantz professzor.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását