2024. április 26. - Ervin

A kongresszus anyagi helyzete

John Kerry, az amerikai Demokrata Párt 2004-es elnökjelöltje a washingtoni kongresszus leggazdagabb tagja, John McCain, az idei republikánus elnökjelölt a 13. a sorban, Barack Obama demokrata jelölt pedig nem tartozik az ötven legtehetősebb honatya közé -
2008. szeptember 25. csütörtök 15:00 - Hírextra
Kerrynek a számítások szerint - amelyek a politikusok kötelező vagyonbevallása alapján készültek - legalább 231 millió dolláros (37,6 milliárd forint) vagyona van. Az ötvenedik leggazdagabb képviselő a szintén demokrata Rahm Emanuel, esetében 5 millió dolláros (814 millió forint) vagyonról tudni.

A Roll Call azonban figyelmeztetett, ezek az adatok megtévesztőek lehetnek. Kerry massachusettsi szenátor nettó vagyonát például a Forbes magazin idén áprilisban egymilliárd dollárra becsülte.

Mint a kongresszusi újság rámutat, a jelentős eltérést az ő esetében és valószínűleg másoknál is a vagyonbevallásokban szereplő, tág kategóriákban mozgó körülbelüli összegek okozzák. A kongresszus tagjainak ugyanis csak nagyon megközelítő összegeket kell megjelölniük, egy 5 millió, illetve egy 20 millió dolláros befektetés közötti különbségre nem lehet fényt deríteni.

A képviselők és szenátorok nem kötelesek pontosan számot adni házastársuk vagy eltartott gyerekük tulajdonáról; az egymillió dollárnál nagyobb vagyon "1 millió feletti" összegként szerepel, nem lehet tudni, hogy 1,2 millió vagy akár 1,2 milliárd dollárról van szó. A kongresszus tagjai nem kötelesek bevallani a profitot nem termelő vagyontárgyakat sem, például a nem bérbe adott lakóingatlanokat. Százezer, sőt millió dollárok nem láthatók a politikusok vagyonából; repülőgépeket és luxusautókat nem kötelesek bevallani, mint ahogy régiségeket és egyéb értéktárgyakat sem.

Ahogy az egyik képviselő ügyvédje megjegyezte, a vagyonbevallás nem a politikus pénzügyi helyzetének tükre, hanem az előírásoknak megfelelően elkészített beszámoló.
Az ötven leggazdagabb amerikai kongresszusi politikus sorában

van egy Rockefeller-örökös, Jay Rockefeller (ő a negyedik helyen áll 80,4 millió dollárral), és van egy Kennedy, a massachusettsi szenátor, Edward Kennedy, 47 millió dolláros vagyonnal, ő a kilencedik a sorrendben.

A 13. helyen levő John McCain arizonai szenátor vagyona legalább 19,6 millió dollár. Az elnökjelölt vagyoni helyzetét szinte lehetetlen felmérni, mert a legjelentősebb tételek felesége vagy gyerekei nevén vannak, s ezekről nem kell részletesen számot adni. Egyes újságok becslése szerint McCain vagyona eléri a 100 millió dollárt.

A szövetségi törvényhozás 17. leggazdagabb tagja Nancy Pelosi demokrata párti kaliforniai politikus, a képviselőház elnöke, vagyona minimum 18,7 millió dollár.
Hillary Rodham Clinton New York-i szenátor is bejutott az ötven legtehetősebb kongresszusi politikus közé, 10,3 millió dolláros vagyona alapján a 29. helyre sorolódik. Clinton stábja az előválasztási kampány során több ízben is pénzzavarba került, a volt first lady több millió dollárt kölcsönzött saját kampányának. Férje, Bill Clinton volt elnök csak 2007-ben több mint 10 millió dollár honoráriumot kapott beszédeiért és fellépéseiért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását