2024. május 7. - Gizella

Időben felismerhető a kemoterápia okozta szívkárosodás

A gyermekkori daganatok kemoterápiás kezelése ma már tíz gyermekből hetet megment, a kezelés azonban gyakran hosszú távon is károsítja a betegek szívét - figyelmeztet a Semmelweis Egyetem II-es számú Gyermekklinikájának onkológusa.
2008. szeptember 24. szerda 10:07 - Hírextra
A kemoterápiás kezeléssel gyógyítani lehet a gyermekkori daganatos megbetegedéseket, és tíz gyermekből hét felépül, ugyanakkor ennek ára van, hiszen a hosszú és intenzív kemoterápiás kezelés károsíthatja a szívizmot - hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem II-es számú Gyermekklinikájának onkológusa.

Garami Miklós az InfoRádiónak elmondta: a korábbi hagyományos vizsgálatok későn mutatták ki az elváltozásokat a szívizomban, azonban a kedden átadott csúcsminőségű szívultrahang-berendezéssel gyorsan, fájdalommentesen lehet kimutatni a károsodást a szervben, és lehet segíteni a gyermeken.

Az onkológus kiemelte: nem valamennyi citosztatikum, vagyis a kemoterápia során használt, a sejtek osztódását gátló hatóanyag károsítja a szívet, van amelyik a vesében és a csontvelőben okoz károsodást.

A citosztatikum a szívizomrostokat károsítja, a pumpafunkciót gyengíti, ennek hatására a gyermek nehezen megy fel a lépcsőn, hamarabb kifullad - közölte Garami Miklós. Hozzátette: késői mellékhatásként 10-20 évvel később is jelentkezhet a károsodás a szívben, vagyis már felnőttként derül ki, hogy megvastagodott a szívizom, és kevésbé tudja kifejteni a pumpafunkciót.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását