2024. április 28. - Valéria

Kivárásra játszik a szövetség

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) egyelőre nem avatkozik bele Kovács Katalin és az MTK vitájába, az ügy lezárulta után azonban elképzelhető, hogy lépni fog.
2008. szeptember 19. péntek 12:46 - Hírextra
A klub még a pekingi olimpia előtt indított fegyelmi eljárást 23-szoros világbajnok kajakosa ellen, mondván: cserbenhagyta az egyesületet és a válogatókon nem olyan összetételű négyesben vett részt – Fábiánné Rozsnyói Katalin irányításával -, amelyben MTK-s versenyzők voltak. Kovácson kívül még Paksy Tímea és Fazekas Krisztina áll az MTK alkalmazásában, a klub álláspontja szerint velük kellett volna rajthoz állnia, ő viszont - miután elhagyta a sikertrénert - Janics Natasát, Kozák Danutát és Szabó Gabriellát választotta. Kovács - aki egy-egy arany- és ezüstéremmel, valamint negyedik hellyel a magyar küldöttség legeredményesebb tagja volt Pekingben - az elsőfokú határozat szerint prémiummegvonásra számíthat, ügyvédjével fellebbezést nyújtottak be. Ennek tárgyalására sajtóinformációk szerint október 8-án kerül majd sor.

"Az ügynek részünkről két olvasata van" - mondta az MTI érdeklődésére Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. "Egyrészt ahhoz a szerződéshez, amit a sportoló kötött az egyesülettel, a szövetségnek semmi köze nincs. Másrészt viszont a klubnak nem volt törvényes joga sportfegyelmit lefolytatni, hiszen ez, a versenyzői jogok kiadásával egyetemben a szövetség hatáskörébe tartozik. Én már az ügy nyár eleji kirobbanásakor leültem az MTK elnökével és ügyvezetőjével és kértem, hogy a sportfegyelmit ne folytassák le, ennek ellenére megtették ezt és Kovács egy héttel az olimpia előtt kapta kézhez az erről szóló dokumentumokat, ami lelkileg nyilván nem tett túl jót neki."
Az elnök hozzátette, hogy a klasszis szerződésében két olyan pont van, amely az ügy szempontjából fontos: az egyik szerint szabadon válthat edzőt, a másik alapján viszont figyelemmel kell lennie a klub érdekeire.

"Amennyiben az utóbbival kapcsolatban nem egyeztetett a vezetőkkel, akkor szerződést szegett. Az MTK vezetői most példát akarnak statuálni, mert nem szeretnék, ha a jövőben a fiatal versenyzők hasonló lépéseket tennének" - fogalmazott Baráth. "Magánemberként egyébként az a véleményem, hogy Kati és ügyvédje nyerni fog, hiszen minden jogi alapjuk megvan ehhez."

Az MKKSZ vezetője hangsúlyozta, hogy az ügy lezárásáig a szövetség nem avatkozik be a vitába, azután azonban elképzelhető, hogy saját jogászai útján felveszi a kapcsolatot az MTK-val, amely - ahogy Baráth megjegyezte - állami és szponzori juttatásokból, részben Kovács Katalin sikereinek is köszönhetően, jelentős támogatást kap az MKKSZ-től.

"A történtek azonban, kezdve Janics tavalyi lépésétől az idei edzőváltásokig, erkölcsileg és sportszakmailag kérdéseket vetnek fel, amelyeket még most ősszel tisztáznunk kell" - zárta szavait Baráth Etele.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását