2024. május 18. - Erik, Alexandra

Új ombudsman-jelölt

Az államfő új adatvédelmi ombudsman-jelöltje az információs társadalom kihívásaihoz igazítaná az általa vezetendő hivatal szervezetét, ugyanakkor következetesen folytatná az intézmény másfél évtizedes szakmai gyakorlatát is.
2008. szeptember 16. kedd 10:58 - Hírextra
Jóri András azt követően beszélt erről újságíróknak, hogy kedd délelőtt a Sándor Palotában, Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében, találkozott a parlamenti pártok képviselőivel.

Mint fogalmazott, az intézményben az elmúlt 15 évben óriási tapasztalat halmozódott fel, ez idő alatt azonban az informatika fejlődésével a világ egy "kicsit megváltozott az adatvédelmi jog körül".
Arra a kérdésre, hogy négy sikertelen szavazás után miért vállalta az államfő jelölését, azt mondta, nem foglalkozik azzal, ami eddig mi történt, ugyanakkor kellően lelkesíti a munka, és óriási kihívásnak érzi.

Az MTI-nek arra a kérdésére, mekkora esélyét látja megválasztásának, megjegyezte, hogy eddig nem kapott a pártoktól visszajelzést. Mint mondta, mind az öt frakció előtt beszámol majd az elképzeléseiről. Hozzátette: a délelőtti protokolláris találkozón nem hangzott el kérdés.

Jóri András elmondta, reméli, meg tudja győzni a frakciókat arról, hogy "megfelelő adatvédelmi biztosi működést tudna hozni".

A jelölt szólt arról is, hogy három hangsúlyos területet szeretne munkájában képviselni; az egyik az informatika. Ez azt jelenti, hogy a biztos ne csak jogi, hanem informatikai vizsgálatot is tudjon végezni, ilyen szakértelmet is be tudjon vonni a tevékenységébe - fejtette ki.

A másik ilyen terület a "nyilvánosság és a bizalmasság együttes kezelése". Utalt arra, hogy a biztosra az adatvédelem mellett az információszabadság területét is "rábízzák". Jóri András harmadik kiemelt feladatának a már említett másfél évtizedes szakmai gyakorlat következetes folytatását nevezte.

A parlamenti frakciók képviselői a délelőtti találkozót követően azt közölték: döntésük előtt valamennyi frakció külön is meghallgatná Jóri András ügyvédet.

Az országgyűlés várhatóan szeptember 29-én szavazhat a jelöltről.

Az államfő még június 25-én nevezte meg ötödik jelöltjét, Jóri András ügyvédet. Sólyom László a Sándor Palotában megtartott találkozón a 37 éves jelölt szakmai munkásságára és pártatlanságára hívta fel a képviselők figyelmét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását