2024. május 12. - Pongrác

Gyurcsány csak az előre lejátszott meccseken vesz részt

Navracsics Tibor szerint a hétfői parlamenti nap eseményei megmutatták, hogy Gyurcsány Ferencnek csak az "előre lejátszott meccseken" van bátorsága részt venni, a nyílt végű mérkőzéseken nem.
2008. szeptember 16. kedd 12:25 - Hírextra
Navracsics Tibor keddi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a parlament feloszlásáról szóló MDF-es javaslat mellett hétfőn a Fidesz kezdeményezésére egy másik vitát is lefolytathatott volna a parlament, mégpedig Gyurcsány Ferenc Megegyezés című programjáról.

Ez a fideszes javaslat azonban megbukott, mert az MSZP nem támogatta a rendkívüli házbizottsági ülésen, hogy a házszabálytól eltéréssel a miniszterelnök programjáról is szavazzanak - tette hozzá Navracsics Tibor. Szerinte ez egyértelműen azt mutatja, hogy Gyurcsány megfutamodik a vita elől.
A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte: a miniszterelnök programjáról szóló vita és szavazás arról döntött volna, hogy a Megegyezés című írás többséget élvez-e az Országgyűlésben, azaz van-e perspektívája a kisebbségi kormánynak, van-e esély, hogy nem csak egyik napról a másikra bukdácsolva, alkuról-alkura haladjon a kormány.

Ezt a kormány megteheti, de Magyarország ma nincs olyan helyzetben, hogy megengedhetné magának az időpazarlást - jegyezte meg.

Navracsics Tibor arról is beszélt, most már azt sem tudják, hogy Gyurcsány Ferenc milyen szándékkal írta ezt a dokumentumot, hiszen a megjelenését követően cselekvést szolgáló tervnek nevezte, később programnak, majd tárgyalási alapnak, majd ismét programnak, a hétfői parlamenti napon pedig azt mondta, hogy ez egy esszé. Négy és fél millióért meglehetősen drága esszé - tette hozzá a fideszes politikus, utalva arra, mennyibe került a Népszabadságban fizetett hirdetésként megjelent írás közlése.

A frakcióvezető szerint a program nem a csak a piac, hanem a demokrácia szempontjából is rosszul sikerült kísérlet, hiszen Gyurcsány Ferenc megakadályozta, hogy szavazhassanak róla, mert akkor nyilvánvalóvá vált volna, hogy nem sikerült többséget szereznie a parlamentben.
A hétfői parlamenti nap eseményei egyértelműen bebizonyították: a kisebbségi kormány arra elég, hogy napról napra a túlélést biztosítsa a maga számára, arra azonban nem, hogy Magyarországot kivezesse a válságból, beindítsa a gazdasági növekedést, növelje a foglalkozatás és kitörjön a hat éve lefelé tartó spirálból - mutatott rá Navracsics Tibor.

A politikus szerint Gyurcsány Ferenc nem tudja megoldani ezeket a problémákat, és nem is tud kellő politikai támogatást felsorakoztatni maga mögé az Országgyűlésben.

Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese reagálásában az MTI-vel közölte: a hétfői szavazás azt bizonyítja, hogy a parlamentben továbbra is többségben vannak a felelős politikai erők.

A közlemény kiemeli: nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesznek se elképzelése, se programja, se többsége nincs, és mivel az országnak használni képtelen, minden eszközzel azon van, hogy ártson. Mesterházy Attila szerint kormányprogramról az új kormány megválasztásakor szavaz a parlament, erre pedig jelenleg nincs szükség, hiszen a 2006-ban megválasztott kormány folytatja munkáját.

A frakcióvezető-helyettes kommünikéje arra is kitér, hogy az MSZP és az általa vezetett kabinet a parlament többi pártjával ellentétben már nyilvánosságra hozta az ország érdekét szolgáló javaslatait, bemutatta cselekvési tervét, és megkezdte az erről szóló tárgyalást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását