2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kerek horog, mint mentőőv

Egy új horoggal meg lehet akadályozni a tengeri teknősök kínhalálát a halászatban - jelentette be a Vadvédelmi Világalap (WWF).
2008. szeptember 15. hétfő 08:10 - Hírextra
Becslések szerint a veszélyeztetett állatok 250 ezer egyede pusztul el évente hagyományos horgokon vagy hálókban. Az új, kerek horoggal ezt a nem szándékos fogás akár 90 százalékkal is csökkenthető - adta hírül a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. Az akaratlan fogások veszélyeztetik leginkább az álcserepesteknős (Caretta caretta) és a kérgesteknős (Dermochelys coriacea) fennmaradását.

A WWF csaknem 1300 halásszal együtt négy éven át tesztelte az új kerek horgot (Circle-Hook) Peru és Mexikó között. A tonhalat és az aranymakrélát a Csendes-óceán keleti részén hagyományosan egy ezernyi horoggal felszerelt hosszú zsinórral halásszák. A tesztben a hagyományos, J-alakú horgokat cserélték le kerek horgokra.

Georg Scattolin, a WWF halászati szakértője így lelkendezik: "Az eredményen mi magunk is megdöbbentünk. Ha mégis fennakad egy teknős a horgon, a halászok az esetek 95 százalékában meg tudják menteni". Scattolin szerint világszerte kötelezővé kellene tenni a kerek horog használatát - hiszen az ipari halászatban az akár száz kilométeres zsinórokon hagyományos horgok tízezrei lógnak. Az Egyesült Államokban már kötelező a kereskedelmi halászatban az új horog.

A WWF az európai országokat is felszólítja, hogy lépjenek fel határozottabban az akaratlan fogások ellen, hiszen ez itt is nagy probléma. Az Európai Bizottság az ősszel szándékozik előállni egy törvényjavaslattal, amely kötelezné a halászokat arra, hogy jelentősen csökkentsék ezeket a nem szándékos fogásokat. A becslések szerint évente mintegy 30 millió tonna halat és más tengeri állatot fognak akaratlanul és dobnak el.

A kerek horgot a WWF által világszerte kezdeményezett "Smart Gear" ("okos hálók") pályázat keretén belül fejlesztették ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását