2024. április 28. - Valéria

Óvatosan a fűtéssel!

A fűtési szezon kezdetén megnő a lakástüzek és szén-monoxid-mérgezések veszélye, ezért a katasztrófavédelem fokozott óvatosságra hívja fel a figyelmet - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.
2008. szeptember 13. szombat 10:47 - Hírextra
A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint egyelőre nem született döntés arról, hogy mikor kerül a parlament elé az a márciusban készített törvényjavaslat, amely lehetőséget teremtene arra, hogy a kéményseprők rendszeresen végezhessenek szén-monoxid-méréseket.

Az MTI annak kapcsán kérdezte a katasztrófavédelmi szakembert, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hétvégén, a jövő hét elején jelentősen csökken a hőmérséklet, az ország területén többfelé várható eső, záporeső, zivatar. A hideg idő matt pedig várhatóan egyre több lakásban kapcsolják be a fűtést.

Évente mintegy 6.000-6.500 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat. Tavaly összesen 133-an vesztették életüket és 582-en sérültek meg tűzben - mondta a szóvivő, hozzátéve, ebben az évben már 91-en vesztették életüket, és 336-an sérültek meg lakástűzben. Mint mondta, a halálesetek leggyakrabban a november és március közötti időszakban következnek be.

Elmondta: a lakástüzek leggyakoribb oka a nyílt láng használata és a dohányzás. A statisztikák szerint a kisgyermekek és az idős, beteg emberek válnak a leggyakrabban a lakástüzek áldozataivá, mert ők még nem, vagy már nem képesek reagálni a veszélyhelyzetre.

A szóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy még a fűtési szezonban sem késő átvizsgáltatni a különböző tüzelő-fűtő berendezéseket, mivel a gázfűtéses lakásokban a visszaáramló égéstermék szintén tragédiához vezethet. A fél éve nem használt tüzelőberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, elmozdulhatnak az alkatrészek, ezért célszerű használat előtt átvizsgáltatni őket.
A tüzelő-fűtő berendezések kifogástalan működése során is vigyázni kell arra, hogy ne legyen éghető anyag a sugárzó hővel, nyílt lánggal működő eszközök közelében - tette hozzá.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium még márciusban jelentette be, hogy elkészítette azt a törvénytervezetet, amely lehetőséget teremtene arra, hogy a kéményseprők rendszeresen végezhessenek szén-monoxid-méréseket.

A szaktárca akkor emlékeztetett rá: a gázkészülékek karbantartóinak nem kötelező feladata az égéstermék szén-monoxid-kibocsátásának mérése, csak külön kérésre, a szükségesnél lényegesen kevesebb esetben végeznek szén-monoxid-mérést, piaci áron, miközben a kéményseprők jelenleg is minden lakásban ellenőrzik a kéményeket.

A tervezet szerint a szén-monoxid-mérést négyévente kötelező lenne elvégezni, általányban pedig 400 forintba kerülne évente. A tervezet nemcsak a gázkészülékek szén-monoxid-kibocsátásának ellenőrzését, hanem a levegőellátás szempontjából a lakásoknál végzett utólagos szigetelések, illetve egyéb berendezések vizsgálatát is kötelezővé tenné.

A közlemény szerint az elmúlt években - a rendkívül enyhe tél ellenére is - 39 szén-monoxid-mérgezéses baleset következett be, ami 15 ember halálát okozta, és további 39 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést. A korábbi években is átlagosan 30-40 ember halálát okozta a szén-monoxid-mérgezés.

A halálesetek és a balesetek fő okai között található a gázkészülékek karbantartásának hiánya, a levegő-utánpótlást akadályozó, fokozott légzárású nyílászáró szerkezetek alkalmazása, illetve a gázkészüléknek páraelszívóval és egyéb tüzelőberendezéssel történő egyidejű üzemelése - írták márciusban.

Az MTI megkereste a törvénytervezettel kapcsolatban a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumot, ahol azt közölték: egyelőre nem született döntés arról, hogy ezt a törvényjavaslat mikor kerül a parlament elé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását