2024. május 2. - Zsigmond

Nyolcvanéves lenne "Ágyúgolyó"

Cannonball Adderley, a múlt századi jazz kitűnő alt- és szopránszaxofonosa, aki tanárként is szolgálta műfaját nyolcvanéves lenne. Eredeti neve Julian Edwin Adderley volt, mindössze 47 évet élt, de azon kevesek közé tartozott, akinek dalai "slágerek" lett
2008. szeptember 13. szombat 12:42 - Hírextra
A Cannoball (ágyúgolyó) pedig gömbölyű pocakjának köszönhetően került a nevébe - mi tagadás, szeretett enni...

A floridai Tampában jött világra, apja dzsessztrombitás volt, öccséből, Natből is világhírű trombitás lett. Ő maga a 40-es évek közepén kötött ki az altszaxofon mellett, miután kipróbált több fa- és rézfúvós hangszert. Cannonball Adderley Benny Cartert és Charlie Parkert tartotta legnagyobb példaképének.

A középiskolában zenélt először együttessel, utána saját kvartettet verbuvált. Még a hadseregben is hasznosította képességeit, zenekar vezetett. Leszerelése után New Yorkba költözött. Kenny Clarke dobos volt az első "komoly" muzsikus, akivel összehozta a sors, első saját sikerét Oscar Pettiford bőgőssel aratta 1955-ben New Yorkban. Az ötvenes években fivérével játszott, és megkezdte a lemezkészítést, többet közülük koncertfelvétel alapján.

Miles Davishez 1957-ben csatlakozott, s két éven át volt a tagja a trombitakirály egyik legjobb kvintettjének. Játszott a Milestones és a Kind a Blue című Davis-lemezeken. Utána ismét saját zenekar következett, öccsével, Nattel együtt, s velük zenélt Yusef Lateef tenorszaxofonos. Később csatlakozott hozzájuk a zongorista Joe Zawinul, majd George Duke.

Cannonball Adderley blueszal is "színezte" a jazzt, s ezzel számos új rajongót szerzett a műfajnak. Beépítette zenéjébe a soult és a funkyt is, de olykor a popzenéből is merített - az egyik "legslágerképesebb" jazzmuzsikusként emlegették.

Ami a slágereket illeti, az együttes és az egész műfaj legnagyobb sikere volt a Mercy, Mercy, Mercy, amely Zawinul szerzeménye volt - Grammy-díjat kapott érte a csapat 1967-ben. A dal a jazz és a poplemezek listáját is vezette ugyanabban az évben. Cannonball Adderley a hetvenes évek elején fellépett az Erkel Színházban.

A szaxofon egyik legnagyobb mestere 1975. augusztus 8-án agyvérzés következtében halt meg. Jóval száz fölött jár megjelent lemezeinek száma, a legtöbbet a Capitol adta ki, de jutott a jobbak közül a Riverside-nak és más kiadóknak is. Halála után egy időre elfelejtették, de a kilencvenes évektől ismét szívesen adták ki újra legjobb korongjait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását