2024. május 3. - Tímea, Irma

Okapi először fényképen

Először készült fotó természetes élőhelyén, az afrikai Kongóban a legalább annyira félénk, mint amennyire ritka növényevőről, az okapiról.
2008. szeptember 11. csütörtök 21:35 - Hírextra
A fényképeket bemutató Londoni Állattani Társaság szerint azok rendkívüli jelentőséggel bírnak, hisz bizonyítják, hogy még mindig élnek okapik a polgárháború sújtotta, féktelen orvvadászatáról elhíresült Kongóban.

A Virungai Nemzeti Parkban felállított távirányítású fényképezőgépek három nappal és egy éjszaka tevékenykedő példányt kaptak le a zsiráffal távoli rokonságban álló, lábain és hátsófelén zebracsíkokat viselő állatból. A masinákat azután helyezték el állatvédők a park területén, hogy pár évvel ezelőtt okapi nyomokat véltek ott felfedezni.

A fotók okozta izgalmat tovább növeli az, hogy ezidáig nem tudták, az okapi adott esetben éjszaka is nekiindul táplálékot gyűjteni. A tudósok most a képek alapján igyekeznek megbecsülni a parkban élő példányok számát és elhelyezkedését.

A kongói okapipopuláció száma leginkább azért ismeretlen, mert a fejletlen úthálózat és a fegyveres csoportok jelenléte okán természetes élőhelyét lényegében lehetetlen megközelíteni.

A világ állatkertjeit leszámítva csakis a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén előforduló okapi a veszélyeztetett hegyigorillával és a szintén ritka afrikai elefánttal osztozik Afrika legrégebbi nemzeti parkján. A Kongót 1998 és 2003 között sújtó polgárháború, az orvvadászat, a korrupció és a természetvédelem szervezetlensége nem tett jót a nemzeti park vadállományának. Mindemellett az okapihúsra éhes helyi piac is veszélyezteti a szimpatikus patás létét.

Két héttel ezelőtt a Virunga Park a hadsereg és a lázadók közti véres összecsapások helyszíne volt, aminek következtében a park dolgozói családtagjaikkal egyetemben kénytelenek voltak elmenekülni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását