2024. május 5. - Györgyi

Damien Hirst munkái kalapács alatt

Tartósított cápa, aranyozott borjú, formaldehidben úszó zebra - többek között Damien Hirst ezen híres-neves művei kerülnek kalapács alá a Sotheby's jövő heti aukcióján.
2008. szeptember 10. szerda 09:05 - Hírextra
Az excentrikus képzőművész munkáiból szeptember 15-16-án rendezendő árverés a Sotheby's aukciósház közleménye szerint akár több mint 65 millió font (közel 20 milliárd forint) bevétellel is járhat.

Damien Hirst több mint 200 alkotását bocsátotta aukcióra, szakítva így a művészeti élet azon hagyományával, mely szerint a művészek galériákon keresztül értékesítik munkáikat.
A multimilliomos művész véleménye szerint az aukció a művészet eladásának egyik legdemokratikusabb módja. Hozzátette, hogy bár jókora kockázattal jár ilyen módon megvásárlásra kínálni műveit, őt különösen izgatja a szokatlan eljárásban rejlő kihívás.

A héten közszemlére tett alkotások között szerepel egy bebalzsamozott borjú, melynek patáit és szarvait 18 karátos arannyal vonta be a művész. Az Aranyborjútól azt várják, hogy nagyjából 12 millió fontért talál gazdára, míg a formaldehidben úszó zebrától, mely a Hihetetlen utazás címet viseli 2-3 millió fontos bevételt remélnek a szervezők.

A kitömött állatok mellett festményeket is tartalmazó 200 mű között négy olyan szerepel, melyet jótékonysági céllal árvereznek el.

A 43 éves Hirst az egyik legismertebb kortárs képzőművész, aki a kilencvenes évek elején, provokatív alkotásaival tört be a köztudatba. Művei között szerepel gyémántokkal kirakott koponya, különféle, formaldehidben úszó állatok, és kukacok rágta, rothadó tehénfej is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását