2024. május 4. - Mónika, Flórián

Újabb katasztrófa fenyegeti a Tiszát

Olajos Péter MDF EP képviselő az Európai Bizottsághoz fordult az ukrajnai Aknaszlatina település sóbányáiból kikerülő napi 3000 m3 tömény sóoldat miatt, ami a Tiszát is veszélyezteti.
2008. szeptember 8. hétfő 10:06 - Hírextra
Aknaszlatina (ukránul: Szolotvino/Solotvyno) egy gigantikus méretű sótábla fölé épült település Ukrajnában, a Magyar-Román-Ukrán határ közelében, ahol a XIII. század óta folyik ipari méretű sókitermelés.

Olajos szerint mára sajnálatos módon a település puszta létezése is veszélybe került. "A bányákban szakszerűen kiépített vízelvezető rendszer használatának mellőzése miatt a tárnákba folyamatos az édesvíz betörése, ennek következtében pedig óriási kráterek keletkeznek folyamatosan szerte a településen" – fogalmazott beadványában a képviselő.

A politikus hangsúlyozta, a só kimosódásának elkerülése érdekében a tárnákból folyamatosan, naponta körülbelül 3000 m3-es mennyiségben kiszivattyúzott tömény sóoldat egy része közvetlenül a Magyarországon és Románián is keresztülfolyó Tiszába kerül.

"A beomlások pedig két iskolát, egy kórházat valamint a víz és csatornahálózat egy részét is közvetlenül fenyegetik, veszélyeztetve ezzel emberi életeket" tette hozzá Olajos.

A képviselő Bizottsághoz intézett kérdésében arra kért választ, hogy az Európai Uniónak milyen lehetősége van segítséget nyújtani a Tisza folyót, ezáltal pedig több uniós tagállamot érintő újabb súlyos környezeti katasztrófa elkerülésére, illetve milyen uniós források állnak rendelkezésre a helyzet részletes feltárása és a probléma elhárítása érdekében.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását