2024. április 27. - Zita

McCain szerint Bush dilettáns

John McCain választásokat akar nyerni – ami önmagában nem hír. A módja viszont az: közölte, hogy tudja hogyan lehet elkapni Osama bin Ladent, amire azonban Barack Obama demokrata elnökjelölt – hozzáértés híján – nem képes. Ezzel egyben l
2008. szeptember 8. hétfő 12:16 - Kőrösi Viktor Dávid
Döntetlen

A legutóbbi, CBS televízió által készített felmérés szerint John McCain, republikánus elnökjelölt ledolgozta hátrányát Barack Obamával, a Demokrata Párt jelöltjével szemben (a múlt hetet egy másik közvélemény-kutatás szerint még 8%-os előnnyel zárta az Obama-Biden páros), így mindketten 42%-on állnak.

A McCain „felemelkedése” ugyan csalóka, mert gyakorlatilag két-háromnaponta jönnek ki egymásnak részben ellentmondó felmérések, azonban ennél most érdemes megállni. A háborús veterán McCain Obamához való közelítésében ugyanis magyarázható azzal, hogy több meghökkentő nyilatkozatot tett a héten. Kijelentése szerint ugyanis tudja, hogyan lehet elkapni Osama bin Ladent, amit tetézett azzal, hogy megígérte: amennyiben elnök lesz, ezt meg is fogja tenni, majd hozzátette: bin Ladent Clinton és a jelenlegi elnök, Bush is le tudta volna kapcsolni.

Öngól?

Az ABC televízióban lemondott beszédével azonban valószínűleg leginkább George W. Bush hátán csattant az ostor. Az elmúlt 8 évben ugyanis a jelenlegi elnök elég nagy energiákat fordított arra, hogy magát mint „háborús elnököt” definiálja, azaz elhitesse a választókkal, hogy mindent megtesz az Egyesült Államok ellenségének – az al-Kaida és Osama bin Laden – levadászására.

McCain ezzel nem tett többet, mint Bush egyébként is megtépázott arculatát tette teljesen tönkre. Ennek Bush számára ugyan nem lesz különösebb következménye, hiszen az amerikai alkotmány szerint egy elnök maximum két cikluson keresztül töltheti be a mandátumát.

Bush elfogadottsági indexe szeptember elején a Rasmussen szerint 34%-os volt (volt ennél alacsonyabb is). Egy népszerűtlen elnök, mivel sokan azonosítják magával a párttal nem jó ajánlólevél sem a pártnak, sem pedig a republikánusok által kiválasztott McCainnek.

Bush a dilettáns

Valószínűleg a GOP jelöltje – részben legalábbis – ilyen megfontolásokból határolódott el saját pártja elnökétől azzal, hogy indirekt módon, de dilettánsnak minősítette. Az, hogy ezt Barack Obamának is címezte, igazából senkit nem lepett meg, volt már hasonlóra példa. McCain azonban nem állt meg, s nem csupán a demokrata jelölttel szemben akarja demonstrálni, hogy jobb vezetői képességekkel van megáldva, hanem a többség által rossz vezetőnek tartott Bushsal szemben is.

Ezek után McCainnek már csak arra kell figyelnie, hogy a jelenleg regnáló elnök a lehető legkevesebbszer nyilvánuljon meg a kampányban. Bush egyébként az elmúlt időszakban igen keveset szólal meg, s nem kizárt, hogy ezért sem.

Újramelegített leves

Az Osama bin Ladenféle leves újramelegítése már azért is bejöhet John McCainnek, mert elég meggyőző volt a nyilatkozat ahhoz, hogy komolyan vegyék a választók, hogy a tuti módszer az al-Kaida vezetőjének lekapcsolására tényleg a veterán politikus (McCain 72 éves) fejében van.

Ezzel McCain rájátszik arra, amit a CBS felmérése is mutat: Obamával szemben nagy előnye, hogy a lakosság nagy többsége alkalmasabbnak tartja operatív irányítónak, mint Obamát (Obama nagy előnye pedig az, hogy empatikusabbnak tűnik, olyannak, aki „érti” az emberek problémáit).

„…azt nézd…”

Másfelől azonban adódik a kérdés, hogy miért nem segítette 8 éven keresztül a jelenlegi elnököt, George W. Busht az ötlettel? Egy hazafinak, az „amerikai hősnek” (ahogy a republikánus konvención volt olvasható egy táblán) illene az ország érdekeit szem előtt tartania, s segíteni az ellenség levadászásában – még akkor is, ha valaki nem elnök. "Ne azt kérdezd, mit tud érted tenni a hazád, inkább azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért" – mondta John. F. Kennedy, s John McCain ezzel megtette azt, hogy majd magyarázhatja a bizonyítványt: miért vár arra, hogy először az ország tegyen érte (ti. válassza meg), s csak utána tesz ő az országért.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását