2024. április 29. - Péter

Mesterséges csont készülhet a NASA alapanyagából

Elsősorban űrhajók építésénél, a Mars-járók hőszigetelésénél használtak a mérnökök aerogél anyagot, amelynek most az egészségügyi alkalmazását fejleszti egy debreceni kutatócsoport. Lázár István, a Debreceni Egyetem docense olyan műcsont kikísérletezésén
2008. szeptember 6. szombat 08:00 - Hírextra
Mesterséges csontpótlás létrehozásához használnának aerogélt, vagyis kis sűrűségű, szilárd, molekuláris szinten lyukacsos anyagot a Debreceni Egyetem kutatói.

Lázár István docens az InfoRádiónak elmondta: azt remélik, hogy az aerogél váz kémiai módosításával olyan csontpótló anyagot tudnak előállítani, amely nemcsak helyettesíti a csontot, hanem arra bírja rá a csontszövetet, hogy benője azt, majd a gél a gyógyult csontból fel is szívódik.

Az aerogél úgy néz ki, mintha kékesszürke füstből lenne kivágva, egy üvegből készült kockára hasonlít - tette hozzá a Debreceni Egyetem docense.

Az anyag átlátszó, éghetetlen és hőszigetelő, emellett saját súlyának 5500-szorosát bírja el. Elsősorban az űrkutatásban hasznosítják. A NASA egy kutatás során műholdon kilőve csillagközi port gyűjtött be az aerogél segítségével, valamint a Mars-járók hőszigetelése is ebből az anyagból készült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását