2023. szeptember 23. - Tekla

Kiáramlás és Delej

Kiáramlás és Delej címmel nyílik hétfőn kiállítás Budapesten azokból a festményekből, szobrokból, grafikákból és fotókból, amelyek 1968 és a ,70-es évek vége között készültek és azt próbálják bemutatni, milyen politikai, stiláris, filozófiai hatást gyakor
2008. szeptember 5. péntek 08:55 - Hírextra
A tárlat címéről szólva Hajdu István kurátor az MTI-nek elmondta, hogy 1968-ban sok minden kiáramlott. "Az emberek kivonultak a világból, például a hippik, gondolatok kivonultak az egyetemekről, például Párizsban, hadseregek kivonultak, például Prágában" - fejtette ki, hozzáfűzve, hogy ennek "egy delejes" hatása volt.

A Centrális Galériában október 5-ig megtekinthető tárlat a ,60-as, ,70-es évek progresszív és nem progresszív képzőművészetének keresztmetszete. A bemutató célja, hogy az ismert, avantgardista tendenciák reflexiói mellett jelezze a hatás mélyebb és távlatosabb érvényét; rámutasson, hogy olyan pályákon is nyomot hagyott a korszak, melyek az eddigi köz- és szakmai megítélés szerint érintetlenek maradtak a politikai áramlatok befolyásától.

A kurátor tájékoztatása szerint a mintegy 100-110 alkotásból álló tárlaton többek között Altorjai Sándor, Attalai Gábor, Bak Imre, Balogh István Vilmos, Berczeller Rezső, Birkás Ákos, Csáji Attila, Ducki Krzysztof, ef Zámbó István, Erdély Miklós, Ficzek Ferenc, Frey Krisztián, Geller B. István, Gulyás Gyula, Gyémánt László, Haraszty István, Karátson Gábor, Kondor Béla, Konkoly Gyula, Lakner László, Lossonczy Tamás, Maurer Dóra, Nádler István, Paizs László, Pauer Gyula, Pinczehelyi Sándor, Szentjóby Tamás, valamint Veszely Ferenc munkái láthatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását