2024. április 20. - Tivadar

Vesztegetéssel gyanúsítanak három APEH-munkatársat

Vádemelési javaslattal zárta le a rendőrség a nyomozást hét ember, köztük három adóhivatali köztisztviselő ügyében, akiket vesztegetéssel, okirat-hamisítással és más bűncselekményekkel gyanúsítanak Bács-Kiskun megyében - jelenti a HavariaPress.
2008. szeptember 3. szerda 20:05 - Hírextra
A megyei rendőrség Gazdaságvédelmi Osztálya még tavaly januárban indított nyomozást az APEH biztonsági szerveinek feljelentése alapján, hivatali visszaélés gyanújával. A nyomozás megállapításai szerint az APEH egyik kecskeméti köztisztviselője 2005 és 2007 között jogosulatlanul és célhoz kötöttség nélkül több száz alkalommal kérte le különböző, a munkaköréhez nem tartozó gazdasági társaságok adózási adatait az APEH számítógépes rendszeréből. Ezeket az adatokat az egyik - közvetítőként dolgozó - barátjának adta át, s cserébe több alkalommal fogadott el tőle különböző összegeket. Mindemellett az is kiderült, hogy az illető a munkahelyi számítógépén két, fiktív adóvizsgálatot elrendelő dokumentumot készített. Ezekben az szerepelt, hogy az APEH Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága visszamenőleges vagyongyarapodási ellenőrzést indít két gazdasági társaság ellen, valótlan adatok alapján. A nyomozás adatai szerint az APEH-tisztviselő a jogtalan lekérdezéseket egy, ugyancsak a hatóságnál dolgozó barátja kérésére végezte, alkalmanként 30-50 ezer forintért. A közvetítőként tevékenykedő barát később, az így kapott adózói adatok ellenében különböző pénzösszegeket kapott az adózóktól. A nyomozók megállapították azt is, hogy a közvetítő több alkalommal fordult egy kecskeméti APEH-revizorhoz azért, hogy bizonyos vállalkozások esetében kedvezően befolyásolja a vizsgálat lezárását, illetve adjon olyan információkat, amivel a vizsgálatot elkerüli vagy kijátssza. A közvetítő a segítségéért illetve tanácsaiért több alkalommal anyagi ellenszolgáltatást nyújtott a revizornak. Az ügyben elrendelt nyomozás során három APEH-dolgozót és további négy embert hallgattak ki gyanúsítottként, vesztegetés, hivatali visszaélés, hivatali hatáskörrel visszaélve elkövetett közokirat-hamisítás, valamint magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt. Az ügyben négy gyanúsítottat a bíróság korábban előzetes letartóztatásba is helyezett, jelenleg minden gyanúsított szabadlábon védekezik. Az ügy nyomozását a rendőrség a napokban lezárta, s az iratokat minden gyanúsított vonatkozásában vádemelési javaslattal küldték meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek.
Forrás: havariapress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását