2024. május 2. - Zsigmond

Ókori királyi temetkezést fedeztek fel

Egy középbirodalmi uralkodó, II. Szenuszert (Szeszósztrisz) sírkamráját és szarkofágját fedezték fel egyiptomi régészek.II. Szenuszert a XII. dinasztia negyedik fáraója, aki Kr.e. 1897 és 1878 között igazgatta a Nílus menti birodalom népét.
2008. szeptember 1. hétfő 14:03 - Hírextra
Uralkodása a béke és jólét időszaka volt, amikor virágzott a közel-keleti kereskedelem. Legfontosabb eredménye a fajjúmi öntözőrendszer kiépítése: ezek az összekötő-csatornák elvezették egy részét annak a vízhozamnak, mely normális esetben a Moirisz-tóba ömlött, így új termőterületeket nyertek.
A sírkamrára Lahúnban, a Szenuszert által alapított városban bukkantak, amely a XII. és a XIII. dinasztia idején Egyiptom politikai fővárosa volt, s ahol a fáraó megépítette piramisát.

"A szarkofág vörös gránitból készült, ahogy vörös gránittal bélelték a sírkamra belsejét is" - jelentette be Ahmed Abdel Aal, a fajjumi régészeti hivatal vezetője.A régészek feltérképezték a piramis belsejében a folyosók és átjárók szövevényes hálózatát is, amelyet a sírrablók félrevezetésére építettek.

A leletek közé tartoznak a fáraó napbárkájának alkatrészei, ahogy hieroglifákkal ékesített alabástrom- és kerámiaedények.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását